reageer (66) - eerste - .... - 175 - 176 - 177 - laatste - inhoud - album - marktplaats

Marktplaats

25-01-2008

Het Spiderproject loopt na een dikke 3 jaar op een einde, en ik ben stiekum naar een ander project aan het zoeken. Vandaag vond ik hem/haar op Marktplaats: Een Bertone 2000 GTV uit 1973. Zilvergrijs en volgens de verkoper spuitklaar, gedeeltelijk gedemonteerd maar wel compleet.Bezichtiging

09-02-2008

Eerst maar eens gaan kijken voordat we iets kopen. Dus op naar Barneveld!

Daar aangekomen blijkt de buitenkant van de GTV misschien (en de nadruk op misschien) spuitklaar te zijn, maar de binnen- en onderkant zeker niet.


Eerste indruk is niet slecht.


Interieur moet verder gedemonteerd en schoongemaakt worden.


De kenner zien het: Lapwerk, dat voorspelt een rotte plak in het chassisbalkje, en dan zal de bodem daar ter plaatse ook niet best zijn. Kortom dat moet er uit.


Die reservewielbak kan ook de schroothoop op.

Gekocht

16-02-2008

Als basis is de GTV helemaal niet zo slecht, dus besloten om hem te kopen. Op zaterdag 's morgens vroeg met een aanhanger weer naar de Veluwe gereed om de deal rond te maken.

Wel met mezelf afgesproken dat eerst de Spider helemaal afgewerkt moet worden.

Als verrassing zit in de koop ook nog een donorwagen een GT 1300 Junior, helemaal compleet op de koplampen na, maar ontzettend rot.


De donor in een kippen- of schapenstal, daar heb ik geen verstand van.


Op de aanhanger getakeld....


....klaar voor vertrek....


.... en aangekomen bij de loods. Een 147 is vrij licht voor dit werk.


En dan nog en keer terug om het rode gevaarte op te halen.


Vastgereden in het weiland en komt er notabene een Mercedes aan te pas om het span er uit te trekken.


Maar uiteindelijk gaat ook deze GT mee naar huis.


Ter info: De stand van zaken van de Spider op dat moment.

Opbergen

17-02-2008


Voordat de twee bertjes in de loods worden gezet moet bij de donor de doorgeroeste en lekkende benzinetank worden verwijderd.
nog een laatste blik op de aankoop.

We gaan starten!

01-02-2009

Na bijna een jaar is de spider klaar, en heb ik ondertussen ook nog even een gekregen Vespa onder handen genomen.

Als je dat wil zien moet je voor de Spider [url=http://www.alfaclub.nl/phpbb/viewtopic.php?t=551&start=0]hier[/url] of [url=http://www.pininfarinaregister.nl/spider]hier[/url] klikken en voor de Vespa kun je [url=http://www.vini.nl/vespa]hier[/url] even kijken.

De Bertone hebben we van de loods uit opgesleept. Tijdelijk een stoel gemonteerd. Met een graad of drie, zonder ramen over een kilometer of vijf... Jezus wat is dat koud. Dat had ik niet verwacht, ik kon amper nog praten. Natuurlijk is dat wel zo rustig voor de andere.
Strippen van het motorcomprtiment

02-02-2009


De motor wordt vrijgemaakt voor demontage.

Motor er uit

07-02-2009

Motor er uit, de foto's spreken voor zich


Op het frame, dat valt tegen!

09-02-2009

Op het restauratieframe van de Spider gezet.

Ik dacht dat de basis van alle 105-modellen het zelfde was , dat valt dus tegen. De Bertone is zo'n 7 centimeter langer dan een spider.Frame te kort, wat te doen.

14-02-2009

Het frame is dus te kort en dat moet ik aanpassen. Na wat nagedacht te hebben, heb ik het volgende bedacht.


Dit is het probleem....


....dit is de aanpassing....


....en dit is het resultaat.


Kantelen

28-02-2009

Bij de spider was het kantelfram uit één stuk opgebouwd. Omdat de het opstaande gedeelte voor de spuiter in de weg zat is dat er afgeslepen. Nu heb ik dat gedeelte wel weer nodig als ik de Bertone op dit frame wil kantelen. Ik heb er voor gekozen om dit demontabel te bevestigen met een inwendig kokerprofiel zodat dit in de toekomst er ook weer afgehaald kan worden.


De auto is gekanteld en kan ik aan de onderkant beginnen.


Detail van de verbinding

Schoonmaak bodem, deel 1

01-03-2009

Ik ben met de schoonmaak van de bodem begonnen. Met een verfstripper en een plamuurmes kom je een heel eind, maar het blijft een vies werkje.


Zoals verwacht is de bodem bij het lapstuk een beetje krokant. En ook de middenbalk heeft een rare reparatie ondergaan.


De beide bodemplaten aan de achterzijde hebben roestschade.

Schoonmaak bodem, deel 2

07-03-2009

De achterkant schoongemaakt en de reservewielbak er uit geslepen, daar was geen redden meer aan.

De bodem van de kofferruimte is nogal amateuristisch opgelapt door er platen OVERHEEN te lassen en de oude roestige ellende te laten zitten.Gelukkig is de kofferbodem bij de donor nog in goede staat dus die ga ik in de komende tijd overzetten.

Ook de achterste wielkasten hebben wat aandacht nodig.

Bodem schoongemaakt

14-03-2009

De bodem en wielkasten zijn schoongemaakt, althans voldoen om ze laten stralen. Een paar gaten gevonden en hier en daar is er door de vorige eigenaren een pleister geplakt maar dat repareer ik nog wel.De auto weer gekanteld. Nu met behulp van de motorkraan wat het leven een stuk eenvoudiger maakt.

Daarna nog even met de hogedrukreiniger de boel schoon gespoten.En het hulpframe weer losgemaakt, daar stoot je anders iedere keer je hoofd aan.De volgende stap is aan de binnenkant de dreunplaten verwijderen, want ook daar kan ook nog flink wat ellende onder verstopt zitten.Schoonmaak binnenkant

21-03-2009

Over de originele dreunplaten heeft een vorige eigenaar dakbedekking geplakt. Vraag me niet waarom, maar het is echte dakbedekking. Het totale pakket is meer dan een centimeter dik.

De auto wordt wel een stuk lichter, wat je hier ziet is wat er aan één kant ingeplakt was.Overigens wordt de auto ook nog lichter door de roestgaten. Deze gatenkaas had ik eerlijk gezegd wel verwacht toen ik het lapstuk aan de onderkant zag. Ik had gedacht de bodem te repareren, maar ben bang dat er een vervangend paneel in gelast moet worden.De binnenkant zonder bitumen, het bruine spul noemen ze roest.

Vervolg schoonmaak

28-03-2009

Ik ben nog steeds aan het werk om de boel schoon maken zodat het chassis naar de straler kan worden gebracht. Om succesvol te kunnen stralen moet de bitumineuze troep helemaal verwijderd zijn. En omdat dakbedekking niet echt meewerkt kost dit nogal wat tijd.Zoals je kunt zien komt er een hoop ellende onder de dakbedekking uit.

RX antiroestbehandeling

11-04-2009

Omdat het in de winter te koud was heb ik de antiroestbehandeling van de Spider uitgesteld. Ik wil het spul immers aanbrengen met een open buitendeur of een afzuiging. Ik denk dat als je dit werk in een gesloten ruimte uitvoert het niet erg gezond is. De Spider heeft de hele winter droog en warm gestald gestaan, dus dat is geen probleem.

Nu het dan toch eindelijk echt lente is geworden moet het er toch maar eens van komen. Het Bertone-project wordt even stopgezet om de Spider aan te pakken.

Ik heb de winter onder andere gebruikt om me eens goed te informeren wat nu de beste methode is om holle ruimtes te conserveren. Ik ben tot de conclusie gekomen dat een behandeling met RX5 en RX7 het beste is.

Dus het materiaal besteld bij de [url=http://www.rustbuster.nl]RustBuster[/url] (een erg fijne en behulpzame firma) en de Spider op de assteunen gezet. Alle holle ruimtes zijn eerst twee maal ingespoten met RX5. Nadat deze 24 uur heeft kunnen drogen komt is er nog een behandeling met RX7 overheen gekomen.

Het spul komt uit alle naden gelopen dus als het goed is kan ze er nu weer een hele tijd tegen.Even nog een mooi plaatje, klaar en bijna klaar [smile]17_wink.gif[/smile][youtube]CrnFwBCqNr4[/youtube]Naar de straler

15-05-2009

Vandaag heb ik wat tijd gevonden om de Bertone op te laden en naar de straler te brengen. Klein spul doe ik zelf, maar zo`n grote straalkast heb ik niet.

De onderkant, binnenkant, wielkasten, motorcompartiment en kofferruimte worden onder handen genomen. Nu even op het resultaat wachten.


Centro Documentazione Alfa Romeo

27-05-2009

Bij Centro Documentazione Alfa Romeo kun je aan de hand van een chassisnummer informatie over je Alfa Romeo opvragen. Dat heb ik dus gedaan en wat blijkt het is een Bertone uit 1972, niet uit 1973. Ze is verkocht aan de Belgische importeur en een half jaar later naar Nederland verhuisd. Dit is hun reactie:

According to our documentation files, the chassis number AR 2433197 originally corresponds to an Alfa Romeo 2000 GT Veloce (105.21), manufactured on the 10th July 1972 and sold on the 12th July 1972 to Alfa Romeo Belgium.

The body colour is “prugna” (AR 525), with natural leather tex interiors.


Gestraald

03-06-2009

Vandaag een telefoontje ontvangen van het straalbedrijf: De auto is klaar. Opgehaald dus....

... en meteen in de epoxyprimer gepoten.

Zo, dan kan ik nu de slecht plekken/gaten aan gaan pakken.


Voorwielophanging

06-06-2009

Omdat ik het plaatwerk nog moet betellen heb ik vandaag de voorwielophanging gedemonteerd. Een en ander zat goed vastgeroest, maar met mijn trouwe pers krijg je het wel uit elkaar. En er blijft een rommel achter!
Kleppen stellen

13-06-2009

Omdat bij de spider nog kleppen gesteld moesten worden heb ik dat maar eerst gedaan en tevens ruimte gemaakt om met de sloop van de donor te beginnen.Klepstelhoedjes heb ik kunnen krijgen bij [url=http://www.autoitalia.biz/]Autoitalia[/url] in Deurne, die meteen klaar stond om met mij de goede plaatjes uit te zoeken.

Slacht van de Junior

14-06-2009

Omdat ik door de goede tips op het forum van Alfaspeed snel kleppen heb kunnen stellen heb ik tijd overgehouden om aan de sloop van de GT 1300 junior te beginnen.

Strippen gaat door

20-06-2009

De junior is vandaag ontdaan van de motor en een gedeelte van de voorwielophanging.Een Land Rover??

03-08-2009

Het werk aan de Bertone staat als gevolg van verbouwingen aan het het huis en andere beslommeringen (zoals het onderstaande) even op een laag pitje.

Omdat de 147 bijna aan het eind van zijn latijn is hebben we een andere auto aangeschaft.

De 147 bleek toch wel wat licht voor het werk waarvoor ik de auto regelmatig gebruik en daarom hebben we besloten een stevige jongen aan te schaffen.

Na een zoektocht op marktplaats en dergelijke hebben we hem gevonden. Het is een Land Rover Freelander Td4 HSE geworden. Een nette auto met de kop er af, niet te veel kilometers en vooral niet te duur!!
Achteras

05-09-2009

Na wat rompslomp toch maar weer eens wat aan de sloop van de Junior gedaan. De achteras en het cardan is gedemonteerd.


Deuren en ramen

12-09-2009

Zo de deuren zijramen en omlijstingen zijn er uit. Tevens is de binnenbekleding uit de Junior verwijderd. Het rechter gedeelte van de bodem is nog erg goed en die ga ik gebruiken om het slechte gedeelte in de GTV te herstellen.Binnenkort ga ik de body verzagen, dus heb je iets nodig wat ik niet ga gebruiken.... mailen!!

Teer Alfahart? Niet kijken!

03-10-2009

Vandaag de laatste onderdeeltjes gedemonteerd, en een inventarisatie gemaakt van de te gebruiken onderdelen..... en dat zijn er niet veel. Het rechter gedeelte van de bodem, kofferbodem en de accubak, en daar houdt het wel mee op.De Junior is erg rot en heeft een paar slechte reparaties/restauraties achter de rug. Hierbij is plaatwerk over plaatwerk gelast (inclusief lakwerk) en gruwelijk veel plamuur gebruikt.Ook heeft ze een behoorlijke slecht gerepareerde voorschade gehad. Kortom er is weinig meer van te maken, en dus gaat het pijnlijke gebeuren: Het dak gaat er af....

....de achterkant los geslepen....

....en een idee voor de nieuwe Alfa Romeo om er weer bovenop te komen? De Bertone Mini.Morgen of volgende weekend de bruikbare plaatdelen er uitboren en dan neem ik afscheid van de Junior bij de oud ijzerhandelaar.

Plaatwerk redden

10-10-2009

De bruikbare plaatdelen er uitboren, redden wat er te redden valtEerste de plaat onder de achterbank er af. Die plaat is bij de GTV door de hitteplaat van de uitlaat geperforeerd.Dan de kop er af (de kont is er vorige weekend al afgehaald.En tot slot van de slachtpartij de bodem in de lengte in 2 stukken.Uiteindelijk hou je dan dit over.Zo, nu kan ik de bodemplaten en diverse chassisbalken per onderhelft los maken.Bodem en dorpel

08-11-2009

Nu de Junior gesloopt is en alle bruikbare plaatdelen er af zijn gehaald ben ik weer aan de GTV begonnen.

De bodem er uitgehaaldOmdat ik de dorpel aan de linkerzijde niet helemaal vertrouw toch de boel maar even opengemaakt, en wat blijkt..... vakkundig naar de knoppen geholpen.

Gewoon over de weggerotte middendorpel een gezette plaat gelast. Helemaal vervangen dus.

Dorpel ellende

15-11-2009

Ondanks het feit dat ik uit verschillende hoeken hoor dat je een Bertone niet hoeft te verstevigen als je de middendorpel vervangt heb ik toch maar een ondersteuning gemaakt.
Netje strak gemaakt zag het er allemaal prima uit, maar wat een ellende heb ik achter de dorpel aangetroffen.

Maar goed de herstel-delen zijn binnen en ik hoef me de komende weekenden weer niet te vervelen.


Binnendorpel en chassisbalk links

22-11-2009

Na wat speurwerk heb ik een plaat van 1,5mm gevonden om reparatiestukken te maken voor de kop van de binnendorpel.

Voordat ik de middendorpel verwijder heb ik besloten om eerst de bodemplaat monteren om zo veel mogelijk stijfheid in de body te houden. Daarom heb ik eerst het chassisbalkje gerepareerd.en dit moet er nog in gelast worden.Binnendorpel links gerepareerd

24-12-2009

De binnendorpel is gerepareerd.Alle rotte stukken in de wielkast zijn er uitgeslepen en nieuwe stukken er ingelast. Ook het voorste bodemdeel links is vervangen.De binnendorpel is behandel met RX5 en RX10 voordat de middendorpel wordt gemonteerd.

Middendorpel links

27-12-2009

De middendorpel is verlast. Eerst aan de bovenzijde.

Daarna aan de onderzijde lassen.Na het volledig verlassen van de middendorpel is het hulpframe verwijderd zodat de deur gemonteerd kan worden. Op basis van de deur kan de buitendorpel er netje ingezet kan worden. Maar eerst de A en B stijl weer herstellen.

A-stijl links

28-12-2009

De A-stijl is ingekort om de oude middendorpel er uit te kunnen krijgen.

Dit is de start, de binnendorpel in de wielkast.Een overzetplaat er op.Dan het eerste plaatje van de A-stijlen verlastHet middelste gedeelteE ecco, het laatste plaatje: Weer een gedeelte van het project gereed.
B-stijl links

29-12-2009

De B-stijl is net als de A-stijl ingekort en ook deze moet worden gerepareerd.

De middendorpel.Met karton een malletje op maat geknipt en dit van staalplaat nagemaakt.Het past bijna, alleen de holling links wil nog niet wat ik wil.Verlast, schoongemaak en bijgeslepen.Dan het dekseltje aan de achterkantKlaar, nu kan de buitendorpel pas gemaakt worden. Hiervoor heb ik de deur gemonteerd zodat de lijnen en naden mooi vlak en strak komen.Zo dat past ook weer.

Inspectie rechter dorpel

30-12-2009

En aan de rechterkant is het het al niet beter, die moet ook worden vervangen.

Reparatieplaten links

02-01-2010

Tot slot de reparatiedelen erin gezet.

Eerst voor op maat gemaakt en aan de bovenzijde een verzetrand. Tevens de 3 gaatje geboord voor het plaatje `disegno di Bertone`Past voor geen meter!! Het voorscherm is breder dan het reparatiestuk, dus dat wordt hameren en persen totdat het past.De achterkant gaat beter.Job done! Alleen de naden nog vertinnen.


Hulp met een Spider

15-01-2010

Tussendoor even een kennis geholpen met het ophalen van zijn nieuwe project, een Spider 1600 Junior uit 1972.

Fiat 500 Giardiniera

22-01-2010

Na de Spider van vorige week heb ik dit weekend niet aan de Bertone gewerkt, maar een Fiat 500 Giardiniera uit 1960 opgehaald.

Hoe dat af gaat lopen kun je [url=http://www.pininfarinaregister.nl/fiat]hier[/url] lezen en volgenDorpel rechts, roestige rommel er uit!

30-01-2010

Ik heb weer eens tijd gevonden om wat aan de Bertone te doen. Na de dorpel aan de linkerkant is nu de rechterkant aan de beurt.

Eerst weer een versteviging aangebracht.

En de rotte zooi er uitgeslepen. Alles is nu pasklaar, maar voordat ik de middendorpel er in kan zetten moet ik eerst een paar plaatsen de onderhelft van de binnendorpel repareren.

Dorpel rechts, nieuw spul pasklaar

06-02-2010

De oude rommel is er uit en het nieuwe is pasklaar.

Waar nodig is een en ander gerepareerd en alles is nu behandeld met roestwerend middel. Maar wat duurt het lang voordat dit spul droog is.

Aflassen van de midden- en buitendorpel kan ik dus niet meteen doen.
Middendorpel en A-stijl rechts

18-02-2009

De middendorpel verlast en de kop van de middendorpel gerepareerd ........ een reparatiestuk voor de A-stijl gemaakt ........ en er in gelast.B-stijl en buitendorpel rechts

19-02-2010

Na de A-stijl heb ik de B-stijl gerepareerd.

Eerst het voorste gedeelte in karton uitknippen en in staalplaat namaken ........ dan de andere helft ........ en aan elkaar lassen.Het nieuwe deel kan aan de dorpel en stijl worden gelast.Zo nu de wielkast achter de dorpel repareren ........ en de buitendorpel monteren aan de hand van de deur zodat de naad mooi overal even groot is.

Volgende keer worden de reparatiedelen van het voor- en achterscherm er op gezet.

Reparatieplaten rechts

20-02-2010

Na de dorpel moet het voor- en achterschermen worden gerepareerd, zoals ook aan de linkerkant is gebeurd. Ook aan deze kant laat de pasvorm van de vervangingsonderdelen te wensen over.

Eerst de voorkant ....

.... en dan de achterkant.Zo dat gedeelte is klaar. De volgende keer is de bodem aan de beurt.

Dwarsbalk rechts

27-02-2010

De dwarsbalk rechts is in het verleden aan de dorpelzijde blijkbaar doorgeroest en men heeft indertijd besloten dit te repareren door een plaat over de rotte plek heen te lassen. Links is een gedeelte van de originele dorpel rechts het overzetstuk ........ en zoals je kunt zien; dat slijp ik er uit ........ en wordt vervangen door de dwarsbalk die ik, zonder noemenswaardige roest, uit de donor heb kunnen redden. Even stralen en spuiten. En de volgende keer zit deze in de Bertone.Als iemand de ander kant nodig heeft, die heb ik ook kunnen redden.

Bodem rechts voor

28-02-2010

Het dwarsbalkje rechts is er ingelast en de hoofddelen van de bodemplaat er uitgeslepen.Daarna de reststukken van de bodem losboren op de puntlassen en er uithakken.De bodem is er bijna uit, meer tijd heb ik vandaag niet.En dit is de bult oud ijzer tot nu toe.

Bodem rechts achter

06-03-2010

Nadat ik er vorige week niet aan toe gekomen was om het gehele bodemdeel af te werken heb ik nu de resten hiervan verwijderd.

Daarna is het achterste gedeelte aan de beurt. Alle randjes en roest zijn er af gehaald en wat er over is gebleven is schoongemaakt

Volgende keer worden de nieuwe bodemdelen op maat gemaakt, want de platen passen ook hier alweer niet.

Bodem rechts op maat

13-03-2010

Om de bodem aan te pakken is auto weer gekanteld.Zoals je ziet heb ik mezelf getrakteerd op een nieuwe overall.De bodemdelen zijn op maat gemaakt, en voorbereid voor het laswerk. De steuntjes van de stoelgeleiders moeten er nog op en dan kan ik de volgende keer de platen in de auto lassen.


Stoelbevestiging

20-03-2010

Het leek me slim om voor de sloop van de bodem vast te leggen hoe de steunen van de stoelen moeten staan.De oude steunen op de nieuwe bodem uitgemeten en gelast.De rechterbodemdelen gelast, met uitzondering van de bevestiging op de middenbalk. Dat doe ik als de auto weer horizontaal staat.En omdat het lekker liep meteen het laatste bodemdeel, links achter eruit geboord en de boel schoongemaakt.De volgende keer het bodemdeel dat uit de gesloopte Junior komt schoonmaken, stralen en spuiten en dan kan dat er ook ingelast worden

Bodemdeel van de donor

03-04-2010

Nadat ik heb holpen met het er uitlepelen van de motor uit de [url=http://www.multitask.nl/alfa/]Spider van Charl[/url], heb ik vandaag het bodemdeel de gesloopte Junior schoon gemaakt........en in de epoxyprimer gespoten.Als een kip aan het spit

10-04-2010

Om de Fiat Giardiniera te restaureren ga ik een frame of ophangsteunen (hoe je ze ook wil noemen) gebruiken waarmee je de auto geheel kunt draaien, zoals een kip aan het spit.

Omdat ik vrij eenvoudig hier ook de Bertone in zou kunnen hangen heb ik dat eens even geprobeerd. En ik moet zeggen dat werkt erg goed. Het frame wordt nu dus eerst nog even voor de Bertone gebruikt.En er is ook een filmpje van gemaakt:
Laatste bodemdeel gelast

11-04-2010

Vandaag heb ik eerst de werkplaats opgeruimd. Onder andere al het oud ijzer wat uit de Bertone is gekomen heb ik weggebracht.

Omdat ik hierna nog wat tijd over had heb ik dat gebruikt om het vierde en laatse bodemdeel in de auto te lassen.Zo`n draaispit maakt het werk wel erg veel gemakkelijker.

Draaien gaat in minder dan geen tijd. Op deze manier kun je dus altijd van boven naar beneden lassen waardoor je gemakkelijker een beter resultaat krijgt.

Dit had ik eerder moeten doen.Bodem achterbank rechts

26-04-2010

Na het mooie weekend met de Spider rond te hebben gereden toch maar weer eens de draad opgepakt.

Uit de donor heb ik de bodem van de achterbank gehaald het rechterdeel er uit geslepen, op maat gemaakt, schoongemaakt, gestraald, gespoten en in de auto gelast.En ook de kriksteun rechts achter is er nu opgelast.
Bodem achterbank links

01-05-2010

Na de rechterkant is ook de linkerkant aan de beurt.

Eerst het "lekke" plaatdeel er uitboren en slijpen...... en dan het nieuwe deel (uit de donor) er in lassen.Ik heb het vandaag helaas niet af kunnen maken door ook de kriksteun in de auto te lassen. Mijn lasdraad is op.

Lassen weggeslepen

05-05-2010

Omdat het bevrijdingsdag is heb ik het gelaste plaatwerk bevrijd van de lasnaden door ze vlak te slijpen.

Bodem afgerond en gespoten

13-05-2010

Het middengedeelte, van het schutbord tot de achterbak is klaar. De laatste puntjes op de i gezet, de laatste kleine dingetjes gelast en vlakgeslepen.Om de boel te beschermen tegen roest heb ik het gedeelte wat klaar is in de epoxyprimer gespoten.

En dit is dan het resultaat.

Ik ga nu verder met de voorkant. De radiatorbalk en onderpaneel van het voorfront wordt vervangen, en er moet een rotte plek bij de linker voorwielophanging worden aangepakt. De onderdelen heb ik gisteren binnen gekregen.Ophanging rechts voor

14-05-2010

In de ophanging rechts voor, het gedeelte waar de aanslagrubbers op gemonteerd zijn, is een gat geroest. Precies onder de ring die aan de bovenzijde de veer op zijn plek houdt. Om het beter te kunnen inspecteren heb ik ring losgeboord en er vanaf gehaald.Schoongemaakt en de rottigheid er ruim uitgeslepen.Een nieuw plaatje (met de zelfde dikte, uit de donor) er ingelast.De ring er weer op zijn plaats vastgelast.En gespoten.
Radiatorbalk

15-05-2010

De vorige eigenaar was denk ik bouwvakker. Er is `vakkundig` een kokerprofiel, dat normaal als kolom in de woningbouw dient, als radiatorbalk ingelast. Let eens op de laskunsten aan de kop van de koker.Die gaat er dus uit. Samen met allerlei lapstukken, soms wel 4 over elkaar!Dat is hij dan, loeizwaar overigens.Nu alles netje zuiver geslijpen zodat er geen resten van de oude balkjes en andere troep achterblijven.De nieuwe delen zitten er in, ze passen overigens niet best. Kijk de onderkant maar eens kromtrekken.Het balkdeel omhooggeduwd zodat de onderkant vlak wordt en gefixeerd op de voorkant met cleco`sLangzaam komt het balkdeel op zijn plek.Klaar om afgelast te worden.

Reparatiedelen radiatorbalk

22-05-2010

Omdat de buis er in gelast is geweest is ook een gedeelte van de zijwangen weg. Die moeten natuurlijk weer als origineel hersteld worden.

Eerst de beide binnenkanten:
Het blik op maat knippen......en er inlassen.Dan de bovenkant van de radiatorbalk
op maat maken......en er inlassenDan de buitenkanten
Op maat maken......er inlassen......en vlakslijpen.Alweer een deelproject klaar!

Bussen draagarmen

29-05-2010

Vandaag heb ik voor een kennis samen met hem de bussen uit de draagarmen van zijn spider geperst. En omdat we toch aan de gang waren heb ik de draagarmen van de Bertone ook meteen van de bussen ontdaan.

Over de spider kun je [url=http://www.multitask.nl/alfa]door hier te klikken[/url] meer lezen.Roestgat rechts voor

05-06-2010

In het voorste binnenscherm aan de rechter zijde, naast de ophanging van de schokbreker heeft de roestduivel ook toegeslagen. Het leek een heel klein gaatje dat alleen de buitenste plaat had aangetast, maar na wat hamerwerk bleek het probleem toch iets groter.Dus het rotte gedeelte er uit geslepen/gezaagd.Een nieuw plaatje gemaakt. Omdat hier twee platen over elkaar zitten heb ik hier een vervangingsdeel van 1,5mm dik gemaakt.Lassen......en afwerken.Deze week heb ik het onderste gedeelte van het front binnen gekregen. Wat er nu nog op zit is samengesteld uit 6 losse plaatdelen en ook nog eens zelf gebogen, dus zonder profilering. Op zich is het best netjes gemaakt, maar ik breng het liever in de originele vorm terug.

Accubak

12-06-2010

De accubak: De oude of wat er van over was heb ik er al langer geleden uitgeslepen. Wat er overbleef is het binnenscherm met een roestgat. Dat heb ik eerst gerepareerd.Daarna de accubak uit de donor schoongemaakt en gestraald.De bak op zijn plaats vastgezet ...... gelast ...... en afgewerkt.Volgende karwei zou de linker bumpersteun en het voorfront zijn om de werkzaamheden aan de voorkant af te ronden. Dit lijkt me echter niet zo verstandig omdat het restauratieframe aan de bumpersteunen is bevestigd. Dat stel ik dus uit tot het laatst.

Laatste resten van de donor

19-06-2010

Vandaag heb ik de laatste stukken van de donor af geslepen. De achterkant stond nog in een hoekje en daar zaten nog wat delen op die ik wil gebruiken, zoals het verstijvingsschot onder de kofferbodem en delen van de wielkasten. Verder heb ik de delen die iemand nog wel eens nodig zou kunnen hebben, zoals de scharnieren van de kofferdeksel, ook bewaard. De rest is naar de oud ijzerhandel gebracht. De opbrengts was in totaal 220kg.

Nu ik het spul opgeruimd heb ben ik begonnen met het schoonmaken van de onderdelen. Om te beginnen met het verstijvingsschot onder de kofferbodemDaarna het schot gestraald......en passend gemaakt voor de nieuwe bodem.Volgende week pak ik de wielkasten aan de achterkant aan.

Wielkast rechts achter

26-06-2010

De voorkant is zover als mogelijk klaar op dit moment. Daarom, hop, naar de achterkant. In het verleden is er al eens gewerkt aan de ophanging van de vangbanden, maar dat ziet er niet zo solide uit vandaar dat ik de beugels van de donor ga monteren.Eerste de oude troep er af en wat er achter zit ook. Daarna de achterconstructie bijgewerkt.Dan de donorbeugel schoongemaakt, gestraald en er ingelast.Nog even bijslijpen, en het is weer zo goed als nieuw.Zoals je op de eerste foto kunt zien zit achterin de wielkuip ook nog een hoop ellende. Dus de rotzooi er uit geslepen.Een hersteldeel gemaakt en er ingelast.Volgende keer is de linkerzijde aan de beurt.

Wielkast links achter

03-07-2010

De wielkast links is er even erg aan toe als rechts.Dus ook de twijfelachtige vangbandsteun er af gehaald en nieuw plaatmateriaal als achterconstructie er ingelast.De kuip is nu klaar met uitzondering van de vangbandbeugel. Via het forum van [url=http://www.alfaspeed.nl/phpforum/viewtopic.php?f=13&t=4107]www.alfaspeed.nl[/url] heb ik een donor-beugel gevonden, deze moet ik alleen nog ophalen.Om aan de voorkant en de kofferbodem te kunnen werken kan ik het huidige kantelframe niet te gebruiken omdat deze de bumpersteunen als ophaning gebruikt.Daarom heb ik de Bertone weer op het oude frasme gezet.Volgende keer is de kofferbodem aan de beurt.

Kofferbodem eruit

10-07-2010

Nu is de kofferbodem aan de beurt. Omdat ook hier reparaties zijn uitgevoerd waar het oude materiaal is blijven zitten, en er gewoon overheen is gelapt heb ik besloten de hele kofferbodem te vervangen.De kofferbodem is er in gedeeltes uitgehaald, maar wanwege het tropisch weer (meer dan 35 graden) stop ik met wekzaamheden aan de Bertone totdat het wat koeler is.

Bumpersteun links voor

17-07-2010

Omdat de kofferbodem ..... voor een Spider is, en deze dus geruild moet worden voor een Bertone-exemplaar, kan ik aan de achterkant even niet verder.Daarom ga ik nu naar de voorkant. En heb de onderhelft van het front verwijderd.Nu kan ik ook goed bij de bumpersteun links voor, die ziet er namelijk verdacht uit. En als ik er de bijtel tussen zet blijkt dat ik geen ongelijk heb, het achtermateriaal is niet erg best meer.Daarom heb ik de hele steun vervangen voor een exemplaar uit de donor

Voorfront

17-08-2010

Na een welverdiende vakantie in Bella Italia toch maar weer eens de werkzaamheden opgepakt.

De voorschermen kaal geschuurd en de gaatjes die er in zaten dichtgelast.De oude troep had ik er al uit geslepen.Het voorfront op maat gemaakt ...... en gelast.en weer een deelprojectje afgerond.
Volgend gedeelte: De kofferruimte, de reservewielbak en het achterpaneel.Nog even een sfeerplaatje van de fotografe.
(die nog steeds geduldig wacht op de [url=http://www.pininfarinaregister.nl/fiat]werkzaamheden aan haar Fiat Giardiniera[/url])

Achterpaneel en kofferbodem

21-08-2010

Na de voorkant is de achterkant aan de beurt.Om te beginnen het onderste gedeelte van het achterpaneel er uitgezaagd.Het nieuw vervangingspaneel pasklaar gemaaktInmiddels heb ik een andere kofferbodem ontvangen, die ook totaal niet past. Maar er zijn geen andere te krijgen dus deze moet op maat gemaakt worden.

Eerst van karton de vorm uitgeknipt

En dan de vorm overgenomen op de nieuwe bodem.De bodem is op maat gezaagd.Voor de bevestiging aan de schermen en het achterpaneel heb ik wat hoekjes gezet en deze rond gekrompen.De bodem er los in gehangen en het achterpaneel afgelast. Die bodem zit nog los en ontzettend in de weg voor het verlassen van het achterpaneel, maar als je het anders om doet heb ik de indruk dat je de bodem er niet meer tussen de schermen door krijgt.Volgende keer worden de zetstukjes op de body gelast en de kofferbodem, verstijvingsstukken en de reservewielbak er ingelast.

Kofferbodem

23-08-2010

Zoals ik vorige keer heb geschreven zijn de zetstukken op de boy gelast. Het viel niet mee om deze strak waterpas te krijgen.Daarna de bodem op de zetstukken bevestigd en het onderste versijvingschot aangebracht. De bodem begint nu behoorlijk wat sterkte te krijgen.Omdat de bodem totaal niet paste was het noodzakelijk op zowel links als rechts een vulstuk te maken.
Eerst in papier en dan uitknilppen en zetten.Dan er in lassen.En bijwerken.Omdat de oude bodem nogal wat reparaties had ondergaan was ook de verstevinging van het achterpaneel half weg. Ook hier heb ik weer een malletje gemaakt, uitgeknipt nagemaakt en gelast.Daarna is de reservewielbak er ingelegd, die wonderwel keurig paste.En tot slot is de bak afgelast.Hiermee is het laswerk zo`n beetje achter de rug (tenminste dat denk ik). Volgende keer ga ik de naden tussen het nieuwe en bestaande plaatwerk vertinnen.
Vertinnen

24-08-2010

Nu het laswerk klaar is wil ik de naden van mijn laswerk vertinnen.

Eerst vertinningspasta aanbrengen.VerwarmenTin toevoegenGladstrijkenRaspen/vijlenEn glad schuren.Na het vertinnen ben ik begonnen de body kaal te schuren. Het eertse scherm is gereed.Volgen keer (keren?) schuren we verder.

En voor het nageslacht nog even een stukje met de originele kleur Prunia.

Body ontdaan van verf en plamuur

27-08-2010

Na een paar dagen van branden en steken met een plamuurmes is de body ontdaan van alle lak en plamuurplekken.Geen schrikbarende zaken meer tegengekomen. Wel is er door de vorige eigenaar een kleine reparatie aan de achterpaneel uitgevoerd die beter bijgewerkt moet worden zodat de kentekenplaathouder weer past.

Volgende keer wordt de auto opgeschuurd, ontvet en in epoxyprimer gespoten.

Body in de primer

28-08-2010

Nadat de vorige keer alle verf en plamuur er afgekrabt is, zijn de laatste resten van de body geschuurd met een schuurschijf.Dit is de reden waarom ik de body tot op het blanke staal kaal heb gemaakt:
ROEST, onder de originele lak.Uiteindelijk is de body helemaal kaal geschuurd en ontdaan van de roestplekken.

En daarna is het geheel in de epoxyprimer gespoten.

Nu de deuren, motorkap, kofferdeksel, parafaan en benzineklepje nog van verf en plamuur ontdoen, eventueel repareren en in de primer zetten.Rollenbank

09-10-2010

Vanwege de verhuizing van de zaak heb ik niets meer kunnen doen aan de Bertone. Waar ik wel even tijd voor vrij heb gemaakt is de Spider af laten stellen op een rollenbank. Ik ben daarvoor naar Lichtenvoorde gereden, naar Bas Auto Service.En zoals je kunt zien: Dat was de moeite waard!En een [url=http://www.youtube.com/v/CrnFwBCqNr4?fs=1&hl=nl_NL]filmpje[/url]


De draad weer opgepakt

08-01-2011

De verhuizing is (grotendeels) achter de rug en ik heb de draad bij de Bertone weer eens opgepakt. De laatste werkzaamheid was de body aan de bovenkant in de primer te spuiten.

Om te beginnen zijn nu alle naden afgekit ...

... en de wielkasten met een coating tegen steenslag behandeld.Dan is de onderkant aan de beurt voor behandeling. Daarvoor moet (als het goed is voor de laatste keer) de body worden gekanteld. En omdat mijn garage te laag is moet dat buiten gebeuren, dus wachten op droog weer.Daarna is de onderkant in de epoxyprimer gespoten.Volgende keer worden de naden aan de onderzijde gekit en wordt de onderkant in kleur gespoten. Tot op heden nog steeds in Blu Olandese - AR 343

O ja, ook nog een klein feestje: vandaag is de Bertone 38 jaar geworden.


Spider op de kop

15-01-2011

Even geen Bertone, maar hulp aan een mede-alfist.

Vandaag hebben we zijn Spider gemonteerd op het zelfde draaisysteem als ik ook heb gebruikt.

Een motorkraantje komt dan wel van pas, want hoewel de Spider grotendeels gestript is, weegt het chassis toch nog wel wat!Natuurlijk is er laswerk nodig om het passend te krijgen.Die Spider hangt!Kost je wel een dag, maar het systeem werkt. De restauratie kan beginnen.De vorderingen aan de Spider kun je volgen op [url=http://www.multitask.nl/alfa/]de Spidersite van Charl[/url]

Onder- en binnenkant gespoten

22-01-2011

Gisteren heb ik de laatste naden aan de onderkant gekitEn na 24 uur drogen de onderkant in kleur gespotenAR343, Blu Olandeseen de binnenkant ook.

Tweede laag lak

05-02-2011

Vandaag de tweede laag gespoten.

Hoewel bijna alles bekleed of onder afdekstripjes wordt weggestopt toch maar dekkend gepoten.

Motorkap kaal geschuurd

19-02-2011

Vandaag de motorkap kaalgeschuurd en niet veel spannends (lees roest) tegengekomen.

Het is wel een karwei, het viel tegen.In de achtergrond kun je het kofferdekselje ontdekken.

Stuurhuis

14-03-2011

Omdat ik even niet met de body verder kan heb ik het stuurhuis aangepakt. Zo is het uit de Bertone gekomen.De onderdelen schoongemaakt, gestraald en gespotenPakkingen gemaakt.Aan de zijde van het schutbord 13 losse kogels.in de `kooi` 31 stuks.en aan de voorkant 10 stuks,54 kleine ronde jongens met 54 eigen willetjes! Ik kan je mededelen dat je geduld dan ernstig op de proef wordt gesteld. Maar uiteindelijk is het natuurlijk toch gelukt.

Hierna het stuurhuis via de nieuwe vetnippeld aan de onderzijde gevuld......maar dat wilde niet echt. Dus alsof je italiaans ijs schept het stuurhuis verder van boven gevuld.En het eindresultaat! Klaar om gemonteerd te worden.Losse delen in de primer

19-03-2011

Vandaag de losse delen: motorkap, kofferdeksel, 1 deur, parafaan en alle scharnieren in de primer gespoten.

De andere deur heeft nog wat werk nodig, en wordt misschien zelfs geheel vervangen.Deuren

26-03-2011

De deuren zijn nu ook schoongemaakt, gerepareerd en in de primer gespoten. Om eerlijk te zijn zien ze er op de foto iets beter uit dan dat ze in werkelijkheid zijn. Hier en daar zit er een deukje in.Nu nog het kleine grut in kleur spuiten en de onderdelen monteren.Als het meezit breng ik de Bertone komende week naar de spuiter.

Naar de spuiter

01-04-2011

Het is geen 1 april-grap, ik heb de Bertone klaargezet ...... en met wat pijn en moeite op de ambulance geladen.Op naar de spuiter, waar ze hem er wat sneller afgehaald hebben.Even afscheid genomen en ik kan aan mijn andere deel-projecten verder.Volgende keer het onderstel.

Voorwielophanging ontvetten

16-04-2011

Nu de body bij de spuiter is heb ik de voorwielophangingen aangepakt.

Omdat ik zowel de originele als de donoronderdelen heb, zijn de beste onderdelen uitgezocht. Maar eerst moet je dan een bonk roest uit elkaar halen.Voor de oplettende kijker: Wat je hier ziet is één kant van de ophanging van de 1300 Junior. De grotere remklauwen en fusee`s van de 2000 worden gebruikt.

De fusee- en stuurkogels met een trekker gedemonteerd.De bussen met de pers uit de draagarmen geperst.Met wasbenzine alle tectyl en vettige troep van de onderdelen verwijderd, en dan blijft er deze hoop roestig staal over, klaar om te gestraald te wordenOude kabelboom

23-04-2011

Omdat de oude kabelboom veel slechte contacten heeft, er in het verleden veel bij geknutseld is en er veel slechte stukken draad in zitten heb ik besloten om ook voor deze Alfa een nieuwe kabelboom te maken.

Om de draadlengtes te bepalen en het schema te controleren heb ik de oude kabelboom (tenminste wat er nog van over is) uitgeplozen.

Het schema klopt op een paar plaatsen niet. Bij de ruitenwissermotor en voetpomp worden meer draden aangesloten en de alarmlichtschakelaar staat er helemaal niet op.

Om er uit te komen heb ik ook het schema van de Spider er naast gelegd. Met deze combinatie en flink wat geduld kom je een heel eind.

Gaandeweg heb ik de draden gelabeld.Nadat ze gelabeld zijn heb ik de lengtes van de verschillende draden en hoeveelheid stekkers bepaald en deze besteld bij [url=http://www.rdae.nl/]de webshop van Rick Donkers[/url]

Voor de liefhebber: [url=http://www.pininfarinaregister.nl/bertone/pdf/GTV2000_elektrisch_schema.pdf]dit is het schema dat ik gebruikt heb[/url]

De bestellengtes staan [url=http://www.pininfarinaregister.nl/bertone/pdf/GTV2000_bestellijst_kabelboom.pdf]hier[/url]

Voorwielophanging gespoten

30-04-2011

Nadat de vette zooi van de onderdelen is verwijderd zijn ze van de roest ontdaan.

Waar mogelijk met de staalborstel op de slijptol en de rest in de staalkast.

Daarna zijn de onderdelen in de primer gespoten.Hier hangt de was te drogen.

Daarna in 2K glanzend zwart gespoten.


Deurplaten

07-05-2011

Omdat de deuren in het verleden nogal flink zijn gerepareerd, en deze oplapbeurten niet bepaal profesioneel zijn uitgevoerd heb ik, mede op advies van de spuiter, toch besloten om de buitenplaat van beide deuren vervangen.

Om te beginnen de felsranden losgeslepen en de bovenzijde losgeboord.Dan de buitenplaat verwijderd.Omdat de binnenzijde van de rechterdeur ook wat roestschade heeft is het nodig om hier en daar een stukje te repareren.De linkerdeur is er nog veel erger aan toe. Hier moeten flinke stukken, met name aan de onderzijde, worden vervangen.Na alle reparaties kunnen de buitenplaten gemonteerd worden. Maar voordat ik de platen bevestig ga ik de binnenzijden ook nog stralen en spuiten.Omdat het chassis bij de spuiter staat heb ik de randen nog niet omgefelsd. In verband met de pasvorm neem ik de losse delen mee naar de spuiter zodat de buitenplaten daar met de deuren in de body kan worden gemonteerd.

Bij de spuiter

13-05-2011

Vandaag weer eens even bij de spuiter binnen gelopen.

Ze schieten al flink op, een zijkant, het dak en de voorzijde is klaar om in de filler te worden gespoten.


Cardanas gedemonteerd

14-05-2011

Nadat de vooras gereed is ga ik verder naar achteren, de cardanas.Alle onderdelen worden gedemonteerd (niet vergeten de asdelen te merken!) De kruisstukjes worden met de pers verwijderd. Ze worden natuurlijk niet hergebruikt. Ook het tussenlager wordt vervangen.

Dit zijn alle losse onderdelen, die nu eerst schoongemaakt worden en daarna gestraald.De eerste onderdelen. Nog niet allemaal schoon, maar dat is voor een volgende keer.Kabelboom gereed

21-05-2011

Omdat ik een lastige snee in mijn vinger heb opgelopen (nota bene bij het wisselen van een tl-lamp)
wil ik mijn handen een weekend ontzien. Daarom heb ik de kabelboom onder handen genomen. De spullen heb ik enkele weken geleden al besteld.

Om te beginnen heb ik de kabels op lengte geknipt.Daarna alle vertakkingen en posities van de kabels met schilderstape vastgelegd.Daarna heb ik de kabelboom met een stoffen tape gewikkeld.Gecontroleerd of alle kabels volgends schema lopen en dan alle stekkers er aan geknepen.Twee volle dagen later ben je een nieuwe kabelboom rijker.

Cardan in de primer

28-05-2011

Vinger genezen: Aan de slag!!

Cardan en alle losse delen aan de voorkant, zoals pedalen afdekkapjes, uitlaatophanging, handrem, enzovoorts gestraald en in de primer gespoten.Volgende keer zijn de achteras en alle losse delen aan de achterkant aan de beurt.

Als ik ook deze delen schoon, gestraald en in de primer heb ga ik alle delen van vandaag en de nog te behandelen delen samen glanzend zwart spuiten.

Cardan gespoten

01-05-2011

Toch besloten de cardandelen eerst zwart te spuit, dit om logistieke redenen.
(In gewoon Nederlands: Ik heb te weinig ophanghaken. [smile]18_crazy.gif[/smile] )
Volgende keer is de achteras en alles wat daar bij hoort aan de beurt.

Bekleden middenconsole

04-06-2011

Zoals beloofd werk aan de achteras.... niet dus.
Even een tussenprojectje om het allemaal leuk te houden: De middenconsole.

Tijdens een zoektocht in mijn onderdelen ben ik de middenconsole toevallig tegengekomen. Het leek me wel leuk om deze eens aan te pakken. Na bestudering van de algehele toestand en met name de scheuren had ik het plan opgepakt om deze opnieuw te bekleden.

Hier starten we mee. De sigarettenaansteker is niet origineel en wordt vervangen.De console ontdaan van alle onderdelen.Daarna de oude skailaag er af getrokken.De lijmresten met schuurpapier, korrel 100, er afgeschuurd en alles goed ontvet.Bij de plaatselijke voddenboer een stuk skai gekocht van nog geen 10 euro per strekkende meter. Op basis van het oude stuk skai heb ik een patroon gemaakt en dit uit de nieuwe skai geknipt.De nieuwe skailaag heb ik er op gelijmd met Bizontix. Ik heb deze lijm gekozen omdat het gelachtig is, je kunt daarom de lijm met een kwast mooi gelijkmatig aanbrengen.Dit is het eindresultaat. Alleen de houtfineer ga ik nog vervangen voor de finishing touch.Volgende keer is de achteras echt aan de beurt!Achteras en reaktie triangel

11-06-2011

Zoals beloofd: De achterasOmdat de flens aan de aandrijfkant nogal verroest is kan ik aan het verfmerk niet herkennen wat voor as het is. Dus gaan we dat als volgt uitzoek:1. As op schragen
2. Een zijde van de wielen blokkeren, in dit geval met een bezemsteel
3. De andere wielkant 20 keer ronddraaien
4. Terwijl je de wielkant draait het aantal keer dat de aandrijfflens ronddraait tellen.

Het is handig als je hier een hulpje bij hebt, want zowel draaien en tellen kun je niet alleen. Zoals je aan de turfstreepjes kunt zien is dat de flens 41 keer is rondgegaan.

Conclusie: Een 10/41 as, waar een groen verfmerk op zou moeten zitten, en dus de as die bij de Bertone hoort.

Na de flens nog eens goed te hebben bekeken, en toch wat gepoetst te hebben... bleek er dus groen verf te voorschijn te komen. [smile]10_confused.gif[/smile]Verder worden ook de bussen van de reaktie triangel vervangen. Na een goede tip op het [url=http://www.alfaspeed.nl/phpforum/viewtopic.php?f=8&t=5122]alfaspeed-forum[/url] heb ik de delen gemerkt, de bussen in het rubber losgeboord, de buitenste ring met een luchtzaag ingezaagd en de bus er uitgetikt (nou ja, getikt... daar was wel flink geweld voor nodig).De binnenste bus heb ik eenvoudig van de triangel afgeslepen.


Differentieel

13-06-2011

Hoewel de titel iets anders aangeeft heb ik eerst nog een bus, die nog was blijven zitten, uit de draagarm gehaald. Omdat het met de pers niet wilde lukken (zie bladzijde 60) heb ik de ouderwetse methode gebruikt: uitboren van het rubber en met een beugelzaag de buitenzijde van de bus ingezaagd. Daarna met een beitel de bus er uit geslagen.

Wie zegt dat je overal speciaal gereedschap voor nodig hebt.
Vervolgens heb ik de achteras onder handen genomen.
Eerst de remklauwen, schijven er van af en de steekassen er uitgehaald.Aan de steekas aan de rechterzijde zat behoorlijk wat rommel, dus dat voorspelde niet veel goeds. En al helemaal niet als je in de buis kijkt: roest!Eerst de rechterzijde er vanaf gehaald, maar geen ellende aan het differentieel ontdekt.Daarna de linkerzijde er vanaf gehaald, en snel het differentieel geinspekteerd. Hoe het kan weet ik niet, maar er is totaal geen slijtage te constateren. Dus ik heb het vermoeden dat de roest in de buis door lange stilstand is gekomen.Op de steekassen zitten achtereenvolgende de ankerplaat voor de handrem, een vulring, het lager en tot slot een krimpring om de boel bij elkaar te houden. De krimpring moet er dus af. Dit heb ik gedaan door de ring onder een hoek bijna door te slijpen. Als je dan een koudbeitel in de zaagsnede slaat kun je de ring er gemakkelijk vanaf halen. Nadeel is wel dat ook je lager naar de knoppen is.Nu het huis leeg is heb ik afdekplaten gemaakt om de binnenkant te beschermen. De platen zijn met kit bevestigd om troep buiten te houden.Tot slot alles mooi zuiver gemaakt met wasbenzine. Na een kleine 40 jaar zit er een dikke koek met rommel op het huis en de buizen.Nu alles schoon is kan het gestraald en gespoten worden, maar dat is voor de volgende keer

Stralen

18-06-2011

Niets spectaculairs te melden; onderdelen gestraald.

Over de straalkast gebogen eerst alle lichtmetalen onderdelen met glas gestraald.Daarna de bak leeggemaakt, de kast gevuld met straalgrid en gestart met het stralen van de de stalen onderdelen.


Achteras in de primer

22-06-2011

Nog meer straalwerk: Alle onderdelen van de achteras en het luchtfilter. Daarna alle spullen in de primer gespoten.

Remmen gedemonteerd

25-06-2011

Eerst nog even de achteras in glanzend zwart gespoten, zodat dit gedeelte ook is afgerond.Dan toch aan de remklauwen begonnen. Zoals je ziet heeft alles nogal lang stilgestaan en is behoorlijk verroest. Dit voorspelt dat het allemaal niet eenvoudig los gaat komen!Om de zuigers er uit te persen gebruik ik een rempomp van een motor. Deze is van een Honda FT500 die we hebben willen gebruiken om een klassieke CB750 F1 Super Sport te voorzien van dubbele voorremschijven. Later zijn we overgestapt op een remsysteem van een F2 en was de pomp over.De remklauwen zijn gedeeld. Dit is niet zo eenvoudig gegaan als het hier lijkt. De bouten zaten zo vast dat er een zelfs een torque sleutel is afgebroken!De klauwen zijn erg vervuilt, met zelfs grove roestresten. De oliekanalen zitten verstopt. Gelukkig heb ik een kamaraad met een ultrasoon reinigingsbad, dus daar ga ik binnenkort maar eens op de koffie.De zuigers zijn vrijwel allmaal aangetast door roest en worden daarom vernieuwd. Dit in combinatie met een revisieset zodat ook alle rubber afdichtingen nieuw zijn.

Straal ellende

09-07-2011

Na een weekje rust weer eens met frisse moed begonnen met het stralen van de remklauwen.

Maar het viel niet mee! Eerst bleef de luchtregeling op 3 bar hangen, dat werkt niet met stralen. Dus de regelklep uit elkaar, schoongemaakt en weer in elkaar gezet.

Goed en wel weer aan de gang houdt de compressor er helemaal mee op. Riem er af. De motor loopt en ook de zuigers zijn met de hand te draaien. Even wat overlegd met een kameraad en we komen tot de conclusie dat de condensator kapot zou kunnen zijn. Om te testen de polie met een lederen handschoen vastgepakt en de compressor aan... de motor is met de hand tegen te houden. De conclusie is dus goed: De condensator is kapot.

Compressor uit elkaar ...... en of de condensator doorgedrand is! Deze hoort dus rond te zijn.Na eerst stad en land afgereden te hebben om op zaterdagmiddag een condensator te bemachtigen is dat uiteindelijk toch gelukt en de compressor is weer gemaakt.

Daarna toch nog alle stukken gestraald en gespoten. Hier hangen ze op de waslijn te drogen.

Remmen

23-07-2011

De honderste bijdrage alweer, best veel werk een Bertone restaureren.

De remklauwen zijn gestraald en inmiddels mooi in metallic zilver gespoten, een heel verschil met hoe ze er een paar weken geleden nog uit zagen.

Ook heb ik reparatiesets aangeschaft, compleet met seals en nieuwe zuigers. Wat niet in dergelijke setjes zit zijn de ringetjes tussen de klauwhelften. Voor de Spider had ik ze toendertijd gekocht bij Remservice Utrecht..... maar die bleken ter ziele te zijn gegaan. Na veel telefoneren heb ik ze toch gevonden bij C&C in Baarlo.Om ze af te monteren heb je natuurlijk ook bouten nodig en dan stop je er niet van die roestige dingen in. Ik straal de originele bouten en laat die opnieuw verzinken. Nadat ik de compressor-power enorm heb opgevoerd was het een genot om ze te stralen. (overigens zie ik op de foto dat ik een moer niet volledig geraakt heb).Het verzinken moet, in verband met vakantie van de verzinker, nog even op zich laten wachten. Dus valt het remmen-hoofdstuk even stil.

Maar er is nog voldoende te doen om je niet te hoeven vervelen.

Tricolore

09-08-2011

Even een leuk deelprojectje: De motorbescherming.

Omdat de Bertone verlaagd wordt met een veerpakket van Giacomini Racing is een motorbeschermingrooster wel aan te raden. Het veerpakket heb ik overgenomen van JC, die een geweldige [url=http://i981.photobucket.com/albums/ae292/JC1300GT/IMG_2944.jpg]witte GTAm-replica[/url] aan het bouwen is.

Omdat het een beetje grappig te houden is het rooster in de tricolore gespoten.
Stralen voor verzinken

11-08-2011

Deze week heb ik bericht gehad van mijn verzinker, hij is terug van vakantie.

Vandaag alle bouten, plaatjes, beugeltjes, enz. schoongemaakt en gestraald.Morgen ga ik de boel aan ijzerdraad rijgen en wegbrengen.

Stoelen ontmanteld

14-08-2011

Het volgende deelproject: De stoelen.

Eerst zijn de twee stoelen ontdaan van de zwarte gescheurde bekleding in de hoop dat de vulling nog in goede staat is. Vervangende schuimvulling is niet te krijgen is me verteld.Gelukkig is de vulling nog goed, maar het metaal heeft wel een opknapbeurt nodig, wat een roest!De zittingen, rugleuningen en geleiders zijn daarom gestraald en opnieuw gespoten.Volgende keer gaan we ze bekleden in een beige skai. De onderdelen heb ik al in huis.Stoelen bekleden

18-08-2011

Na het slopen en redden van het frame komt natuurlijk het opnieuw bekleden.

Allereerst de nieuwe overtrek over de vulling en het frame gepast. De overtrekken zijn overigens gewoon in de handel te verkrijgen.Daarna de baleinen uit de oude bekleding gehaald en overgzet in de nieuwe. Deze worden met touwtjes aan het metalen frame om er de vorm in te krijgen.De bekleding opspannen op het frame.De opspanhaakjes plat kloppen.Het zelfde doen met de rugleuning en de kopsteun. En dan is dit het resultaat. De kleine rimpels trekken na verloop van tijd weg als de vulling zich in naar overtrek vormt.Het lijkt eenvoudig, maar het valt vies tegen! Nu de andere stoel nog en de achterbank, die nog lastiger schijnt te zijn.

Zitting achterbank

21-08-2011

Na de eerste stoel ook de tweede stoel in orde gemaakt. En dat ging aanmerkelijk soepeler.Daarna begonnen aan de achterbank.
Zo heb ik hem uit de auto gehaald.Overtrek er af en het frame inspekteren. Het frame van de zitting is nog goed, alleen een beetje verf (het oog wil immers ook wat). Het frame van de rugleuning heeft meer werk nodig, dat roest aan de bovenkant!De nieuwe overtrek er om en mooi vastzetten.En dan is dit het resultaat.De rugleuning gaat langer duren; het frame moet eerst roestvrij worden gemaakt en gespoten.

Rugleuning achterbank

26-08-2011

Nadat het frame behandeld is kan ook de achterbank afgewerkt worden.

De onvolkomendheden in de schuimvulling worden opgevuld met een soort watten lap. Dit is overigens origineel!Daarna worden de overtrek aan de bovenkant bevestigd ...... en de metalen baleinen aangetrokken door de touwtjes te knopen.En dit is dan de achterbank. De tunnelruimte zit wat vreemd en het frame lijk scheef. Dat komt omdat de tunnel bij een 105 niet in het midden van de auto zit. Het duurde ook bij mij een tijdje voordat ik daar achter was.Nu nog materiaal vinden voor de wielkasten, want die zijn in deze kleur niet in de handel te krijgen, die moeten we dus zelf maken.

Volgende deel wordt waarschijnlijk de motor en versnellingsbak.

Motor demontage

27-08-2011

Ga er maar even voor zitten, ik ben er flink tegenaan gegaan!

Omdat ik de motor nooit lopend heb gezien of gehoord heb ik besloten deze helemaal te demonteren, reinigen, controleren en waar nodig onderdelen te vervangen.

Dit is het geval waar het om draait.Om te beginnen worden de versnellingsbak en de motor gespitst.Als de motor dan in de motorsteun is gehangen (wat ook nog de nodige aanpassingen met zich meebracht) is het kleppendeksel verwijderd.En hier hebben we de eerste tegenvaller. De inlaat-nokkenas is behoorlijk aangetast (pitting). Zo erg dat deze vervangen moet worden. Ook de klepstoterbekers hebben allemaal slijtage.Dan wordt het spannender, de cilinderkop wordt gelicht.Wat er onder uitkomt geeft de burger weer moed een viertal in prima staat verkerende zuigers. De cilinderwanden verkeren ook nog in een goede staat maar (met name cilinder 1) moeten een keer gehoond worden.Dan wordt de oliepan aan de onderzjde verwijderd.Het ondercarter gedemonteerd.Dan kunnen de zuigers en drijfstangen los gemaakt worden.De lagerschaaltjes van het big-end hebben wat loopsporen en worden vervangen.Om de krukas aan te kunnen pakken moeten er eerst wat onderdelen van de voorkant af worden gehaald. Om te beginnen de waterpomp. Zoals je kunt zien is deze volledig verstopt, die zal niet veel water meer pompen. Het is ondertussen wel duidelijk, gezien de hoeveelheid `blubber` in de motor, dat de vorige eigenaar geen koelvloeistof heeft gebruikt, maar gewoon water.Dan de kettingkast van de distributiekettingen.Nu kunnen de lagerkappen van de hoofdlagers losgemaakt worden. De lagerschaaltjes vertonen geen enkel spoor van slijtage, maar worden toch vervangen voor nieuwe exemplaren.De krukas kan er dan uit worden gelicht. Ook deze ziet er prima uit en heeft alleen een polijstbeurt nodig.En dit blijft er dan over, een leeg karkas.De kleppen nog even uit de cilinderkop halen. Hiervoor kun je een speciaal gereedschap aanschaffen, maar je kunt ook iets zelf maken. Een stuk buis met een half maanje er uit om de klepspietjes te lossen, samengeperst met een lijmtang.En dit is de hele motor in onderdelen.

Volgende keer moet alles schoongemaakt worden om te bepalen wat er vervangen moet worden.

Kleppen geslepen

03-09-2011

Gisteren een paar uurtjes vrij genomen omdat ik de blokdelen in de machinewasser bij Caterpillar kon laten wasen, zo`n aanbod laat je natuurlijk niet schieten!

Daarna de cilinderbussen meteen gehoond met een hoonborstel die ik nog nooit eerder gezien had.

Vanmorgen de krukas gemeten. Alle afmetingen vallen binnen de toleranties van de standaard. De krukas hoeft dus niet geslepen te worden.De lagerschalen die er uit zijn gekomen zijn ook standaard en worden vervangen door dezelfde afmetingen.Daarna ben ik begonnen aan de cilinderkop.
Eerst de kleppen gestraald, ingeslepen in de klepzitting met speciale kleppenpasta en toen de steel gepolijst.

De zitting links is geslepen rechts nog niet.Volgende keer wordt de kop gepolijst.

Cilinderkop en zuigers

04-09-2011

Nadat de kleppen zijn ingeslepen heb ik de kop zowel van binnen als buiten gepolijst. Als alle delen van de motor aan de beurt zijn geweest volgt er nog een wasbeurt onder hoge druk met wasbenzine zodat alle restjes schuurmateriaal tot op het laatste korreltje zijn verwijderd.Dan het kleppendeksel met glasparel gestraald en met Belgom gepolijst.En een start gemaakt met de zuigers, voor en na de poetsbeurt.Verzinkt

08-09-2011

Vandaag telefoon gehad van de verzinker: De spullen zijn klaar, en wat was het veel!
Meteen na werktijd de kist maar eens opgehaald.Gevalletje voor en na:
Meten en onderdelen

10-09-2011

Om te bepalen wat er vervangen en gekocht moet worden moet ik eerst alle onderdelen meten. Nu heb ik wel meetgereedschap, maar ook een kameraad met een gereedschapmakerij met geavanceerde meettechniek. Even een verzoekje ingediend en dat was geen probleem.

Dus zaterdagmorgen spullen in de auto en op naar [url=http://www.verbi.com]Verbi[/url]. Daar is alles tot om een duizendste nauwkeurig gemeten.Resultaat was dat alles binnen de toleranties van de standaardafmetingen valt, alleen de stelen van alle inlaatkleppen zijn te dun, die worden vervangen.Daarna doorgereden maar Goirle waar ik, via het [url=http://www.alfaclub.eu/forum/viewtopic.php?t=56984]forum van de alfaclub[/url], een paar goede gebruikte nokkenassen op de kop heb getikt.Eenmaal thuis aangekomen heb ik alle benodigde onderdelen via mail besteld en de krukas weer opgehangen in de motorkraan. Er is me verteld dat je zo voorkomt dat de krukas kromtrekt. Ik weet niet of het waar is, maat baat het niet dan schaad het niet.De rest van de middag heb ik doorgebracht met het stralen en poetsen van de blokdelen. Het oog wil immers ook wat.

Bestelde onderdelen

14-09-2011

Alle benodigde onderdelen, op de koppakking na, zijn binnen.Dus als het goed is kan de opbouw van het motorblok snel beginnen.

Ik start met de kop, daar moeten de klepgeleiders uit worden getikt en vervangen door de nieuwe (te zien in het midden van de foto).

Opbouw motor

17-09-2011

Vandaag met de opbouw van de motor gestart. Het is weer een heel verhaal.

Allereerst de cilinderkop. Omdat de inlaatkleppen zijn versleten en worden vervangen moeten ook de klepgeleiders worden gewisseld. Deze zitten met een passing in de cilinderkop dus eerst een passende pen laten draaien. Dan met flink geweld de geleider er uit geslagen ...... dan precies meten hoever de oude geleiders uit de kop stak ...... en de nieuwe geleiders, recht uit de diepvries, er in geslagen. De markering op de slagpen geeft aan hoe diep deze moet worden geplaatst.Daarna de kleppen er in gezet en de borgspietjes met een zelfgemaakt gereedschap gemonteerd.In de kop zit ook de kettingspanner. Deze heb ik met een spanband op spanning gebracht en zo vastgezet. Zodra de kop op het blok zit, en de distributieketting is gemonteerd wordt deze gelost.En dit is de afgewerkte kop.Vervolgens is de krukas gemonteerd ...... het kettinghuis, de waterpomp en de krukaspoelie.Volgende stap is de zuigers en cilinderbussen. Ik heb besloten om de zuigers met drijfstangen eerst in de bussen te zetten en deze dan een voor een in het blok te zetten.

Eerst nieuwe zuigerveren om de zuigers ...... dan de pistonpen er in ...... de borgveren van de pistonpen ...... tot slot de zuiger in de bus geschoven ...... en een cilinderbus is gereed.Omdat de koppakking van het verkeerde type was moet ik even wachten op een andere en kan ik niet verder met de opbouw van de motor.

Daarom heb ik daarna de oliepomp aangepakt.

Gedemonteerd, schoongemaakt, gecontroleerd ...... en weer in elkaar gezet, niets mis mee.En dit is wat er vervangen is.Volgende keer zal de koppakking wel binnen zijn en kan de motor afgemonteerd worden.

Motor afgebouwd en versnellingsbak

25-09-2011

De koppakking is binnen en de afbouw van de motor kan beginnen.

Eerst de bussen met zuigers en drijfstangen in het onderblok geplaatst.En zo zitten de frisse zuigers in de frisse bussen er in.Omdat het blok op de kop moet worden gedraaid om de drijfstange vast te zetten moet je er voor zorgen dat de bussen niet uit de passing vallen, daarom heb ik ze gefixeerd... met bougiesleutels en een grote ring.Dan de lagerkappen gemonteerd.En het ondercarter vastgezet.Tot slot de timing van de nokkenassen, de cilinderkop en kleppendeksel er op gezet... JOB DONE!

Dan gaan we over naar de versnellingsbak. Hier geldt het zelfde verhaal... geen idee of ze goed schakelt, dus open maken en controleren.

Hier starten we mee:En na wassen van het grove vuil met wasbenzine worden de delen losgemaakt.Meer tijd had ik niet, want er moest voor het [url=http://www.pininfarinaregister.nl/fiat]volgende project, de Fiat Giardiniera[/url] (pagina 18) een donor opgehaald worden.

Volgende keer ga ik verder met de bak.

Montage versnellingsbak

01-10-2011

Nadat alles gedemonteerd is heb ik de carterdelen goed vetvrij gemaakt en met glasparel gestraald zodat het er weer als nieuw uitziet. Ook zijn alle bouten, moeren, plaatjes enz. gestraald en naar de verzinker gebracht.Na controle van alle onderdelen, waaruit bleek dat alles in orde is, kan de montage beginnen.

Eerste de as voor de schakelvork van de 1e en 2e versnelling gemonteerd om er dan achter te komen dat je met de middelste (3e en 4e versnelling) moet beginnen. Al doende leert men zullen we maar zeggen.Uiteindelijk zitten de drie schakelvorkassen en de priseas er in. De hulpas kan er dan bijgelegd worden en de bak kan gesloten worden. Je moet er rekening mee houden dat je de vork van de 5e en achteruit pas vastzet en borgt nadat de twee carterhelften in elkaar zitten ander krijg je het tandwiel van de achteruit er niet meer in.Afmonteren van de bak gaat niet lukken. Ik moet eerst de verzinkte en bestelde onderdelen binnen hebben.

Volgende keer zijn waarschijnlijk de carburateurs aan de beurt.

Carburateurs en dynamo

08-10-2011

Zoals gemeld zijn de carburateurs aan de beurt. Het betreft hier twee dubbele DellOrto carburateurs met een diameter van 40mm.

Om te beginnen de carburateur geheel demonteren. En als je alles uit elkaar hebt zit er dit in totaal in.De onderdelen gestraald met glasparel en alles GOED schoonmaken, er mag geen korreltje straalmateriaal achterblijven. Tot slot de carburateur met een revisieset weer in eklaar zetten.

Dit is het verschil tussen voor en na behandeling.Nog even de opbrengst van de acceleratiepomp controleren. 20 keer pompen moet een opbrengst geven van ongeveer 6ml per inlaat.Ik meet dit door de opgebrachte benzine op te vangen in doppen van spuitbussen remreiniger en de vloeistof met een injectiespuit op zuigen. Je kunt dan de opbrengst gemakkelijk aflezen.Als je ze allebei gereed hebt kunnen ze op de motor worden gemonteerd.Na de carburateurs is de dynamo gedemonteerd. Hier is hij al een stukje uit elkaar.Dan alles doormeten, schoonmaken, monteren en op het blok zetten. (de ijzerdraad is ter vervanging van de bouten die samen met de moer van de poelie nog verzinkt moet worden)Ook nog wat tijd gehad om de startmotor te demonteren en de onderdelen te spuiten. Het meten en de montage volgt volgende keer.Rest me alleen nog even het resultaat te laten zien: een afgebouwd motorblok.

Verenset

12-10-2011

Vandaag de verenset opgehaald.Laat je niet misleiden door de doos. Het is geen set van Alfaholics maar van Giacomini Motorsport

Stuur

15-10-2011

Even aan het houtbewerken geslagen.

Eerst het stuur kaalgeschuurd en de scheurtjes opgestopt.Daarna lekker in de lak gezet.En dit is het resultaat. Er volgen nog 2 lagen lak, maar optisch blijft het zoals op de foto.Omdat ik de dashboarddelen ongeveer dezelfde kleur wil geven als het stuur kan ik nu eindelijk deze op kleur maken. Ik heb de delen gezaagd uit twee lagen, onderling verlijmd, blank eiken fineer.De kleur is een mix van mahonie en eiken beits en daarna ook een blanke laag, net als bij het stuur.Nu laten drogen, schuren en nog een extra laag lak er op. Daarna kan de chromen trim op maat gemaakt geknipt en er op gezet worden.

Dashboard

22-10-2011

Dit weekend heb ik de tijd die ik over had gespendeerd aan het dashboard en de middenconsole.

Vorige keer had ik het blank-eiken fineer op kleur gebracht en gelakt. Nu heb ik de chromen bies, die ik in Engeland op de kop heb getikt, er rondom op gezet. Het aanbrengen van het biesje lijkt eenvoudig maar is een tijdrovend karwei.Omdat ik toch nog wat tijd over had heb ik ook nog het tapijt gereinigd met HG Tapijtreiniger. En ik kwam in de opslag de benzinetank tegen.

De tank is een tegenvaller: De vorige eigenaar heeft de benzine er niet uitgehaald en deze is als een gel-achtige smurrie op de bodem neergeslagen. Ik krijg er die rommel niet uit, het lost niet in benzine of thinner op. Omdat de binnenkant boven het benzineniveau ook nogal roestig is heb ik besloten een nieuwe tank aan te schaffen. Wel moet de vulopening dan overgezet worden, maar dat is voor de volgende keer.

Kleptiming

29-10-2011

Omdat de tank niet op voorraad is kan ik daar niet mee verder. Echter bij de zending zaten wel de borgplaatjes voor de nokkenas dus kan ik de motor af monteren. Dat wordt een technisch verhaal.

Om de nokkenassen op tijd te zetten moet de motor in het bovenste dode punt (BDP), de in- en uitlaatnok van de eerste cilinder van elkaar af gekeerd en de markering van de lagerkap en nokkenas gelijk staan.Een volledige beschrijving vind je [url=http://www.pininfarinaregister.nl/bertone/pdf/GTV_2000_kleptiming.pdf]hier[/url]. Omdat de motor uitgebouwd is ga ik het ook meten in graden.

Bijvoorbeeld de inlaatklep moet bij 23 graden voor BDP 0.20 mm geopend zijn en 0.20 mm voor het sluiten op 42 graden na ODP staan. In de PDF staan de graden vermeld bij openen en sluiten, zonder verplaatsing van de klepbeker.

Om de hoek van de krukas te bepalen heb ik achtereenvolgend het volgende gedaan:
- de doorsnede van de poelie gemeten
- uitgerekend wat de omtrek is
- bepaald hoeveel millimeter op de poelie 1 graad is
- de benodigde graden op een stuk schilderstape geschreven.
- de tape op de poelie geplakt met als markering het BDPAls je dan een micrometer op de klepbeker zet en de motor draait tot de klep 0.20 mm is geopend kun je op de tape controleren of de timing goed is.Als dat niet het geval is kun je het tandwiel ten opzichte van de nokkenas verdraaien door het kleine boutje te lossen. Op de foto kun je zien dat de gaatjes van het tandwiel en achterliggende nokkenas steeds verder verschillen. Dus als je de nokkenas goed zet, en het boutje door twee samenvallende gaatjes monteert staat de nokkenas op tijd.Als alles afgesteld en geborgd is kan de motor definitief dicht gemaakt worden. Dit is het resultaat.Volgende keer monteer ik de versnellingsbak af en monteer deze dan aan de motor. Onder voorbehoud dat ik de onderdelen van de bak terug heb van de verzinker.


Remklauwen

05-11-2011

De verzinkte delen zijn nog niet terug, maar wel net te horen gekregen dat ik de spullen vandaag op kan halen.

Dus daarom de remklauwen maar even onder handen genomen.

Even terug in de tijd: Zo heb ik ze van de auto gehaald. Ze zitten ergens aan de linkerkant onder de troep en roest.Ook van binnen waren ze erg roestig. Daarom de hele handel goed gestraald en de buitenkant zilver gespoten.Omdat ook de zuigers erg aangestast zijn worden deze ook vervangen. Dit kun je in een complete set kopen.De nieuwe zuigers met veel remolie gemonteerd en met remvet ingesmeerd.Tot slot de klauwhelften monteren met nieuwe o-ringen en dan is dit het resultaat.Vanmiddag ga ik de verzinkte delen ophalen dus volgende keer komt de versnellingsbak echt aan de beurt.


Versnellingsbak gemonteerd

12-11-2011

De delen van de versnellingsbak zijn verzinkt en ik kan nu de bak afmaken.De twee helften gemonteerd, de assen zijn al gecontroleerd en waar nodig delen vervangen ...... dan het staartdeel er op ...... het schakelmechanisme ...... en het koppelingshuis.En zo wordt het geheel op de motor gemonteerd.Spuiter

15-11-2011

Vandaag kreeg ik telefoon van de spuiter: `wat is de kleur die je Alfa ook alweer moet worden?`

Dat is een goed teken! Als alles naar planning verloopt wordt ze aanstaande vrijdag definitief in Blu Olandese (AR343) gespoten.

Stand van zaken: Strak en in de grondverf.

Blu Olandese

23-11-2011

Het is zover: Blu Olandese

De spuiter heeft gebeld, ze staat klaar. De portieren en deksels worden er nog in gezet en dan is ze klaar voor transport.

Zaterdag haal ik de Bertone op. Gaat het toch nog een mooie kerstvakantie worden.

Opgehaald

25-11-2011

Vandaag heb ik de Bertone bij de spuiter opgehaald.

2x Alfa Romeo GT, allebei designo Bertone, 35 jaar verschil.
Achteras

28-11-2011

Vanavond de achteras in elkaar gezet. Dit zijn de onderdelen:De linker en rechter asdelen gemonteerd, inclusief handrem en remschijf.

Het differentieelhuis ingesmeerd met vloeibaare pakkingDan de ashelften op het differentieelhuis gemonteerd.Tot slot de remleidingen buigen en monteren en de handremkabels vastgezet. Olie er op en klaar voor montage op de auto.
Leidingwerk

03-12-2011

Vandaag de rem- en brandstofleidingen aangebracht. Uit mijn voorgaande restauratie heb ik geleerd dat je de pedalen en het leidingwerk eerst moet doen, anders kun je deze onmogelijk nog fatsoenlijk monteren.Volgende keer nog wel even beschermhoesjes om de leidingen bij de klemverbindingen aan het chassis aanbrengen.

Benzinetank

10-12-2011

Toch besloten om te proberen de originele tank te redden.

Helemaal schoon gemaakt en in de primer gespoten.Verder voorbereid op een behandeling met een twee-komponenten sealing voor de binnenkant. Helaas wel een paar kleine gaatjes ontdekt, dus even nadenken hoe ik dit dicht krijg.Omdat de tank een beetje tegen zit ben ik verder gegaan door de body van het rolframe te halen en op bokken te zetten zodat ik aan het onderstel kan beginnen.
Ophanging links voor

17-12-2011

Vandaag heb ik op mijn gemak de hele dag besteed aan alleen de ophanging links voor.

De onderdelen had ik al helemaal in orde gemaakt dus het was een kwestie van mooi monteren.En aan het eind van de dag is een kant klaar.Dit moet strak gaan sturen!
- Giacomini Racing veerpakket
- Bilstein schokbrekers
- Goodridge staal omvlochte remleidingen
- Brembo remschijven
- Ferodo remblokkenVolgende keer de zelfde truc aan de rechter kant.

Aansteker

20-12-2011

Even een berichtje tussendoor:

Gisteren de ouderwetse, originele aansteker gescoord (waarbij je de sigaret in het apparaat steekt) en zo de middenconsole afgewerkt.Achteras

24-12-2011

Alvorens de achteras te monteren heb ik eerst de bovenste reaktiearm in orde gemaakt. Om te beginnen de nieuwe bussen in de buitenste houders geperst. De houders zijn bij demontage gemerkt wat een goed idee was. Nu kan ik ze in de zelfde positie als ze zatten ze weer monteren.

Zorgen dat het merk strookt...... en de bus er opgeperst. Tussen de arm en de bus heb ik Powerflex schijven gemonteerd.Om de reaktiearm aan het chassis te bevestigen moet je die goed passend opsluiten. Daarom heb ik een hele reeks shims met verschillende diktes gespoten zodat ik de correcte kan gebruiken.Als de reaktiearm gemonteerd is kan de achteras aan de arm en de beide vangbanden worden opgehangen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is: Die ellendeling is loeizwaar en totaal onhandelbaar. Maar uiteindelijk zit ook die er onder. Weer paarse rubbers, Powerflex dus.Volgende keer wordt de achteras afgemonteerd met veren, schokbrekers, stabilisator en dergelijke.

Achteras afgewerkt

26-12-2011

Niet op bezoek en geen bezoek, lekker even sleutelen.

De achteras moet nog afgewerkt worden met de stabilisator, veren, draagarmen, enzovoorts.

Na montage van de draagarmen met veren blijken de vangbanden te lang. Zo lang zelfs dat je de veer uit de schotel kunt pakken en dat is niet de bedoeling!

Even goed gekeken en nagedacht en volgens mij is er maar één oplossing: Inkorten.Uiteindelijk is de achteras gereed op de schokbrekers na, die ga ik komende week ophalen.Ten slotte nog even een klein embleempje gemonteerd.Stuurinrichting

29-12-2011

Gisteren heb ik de achterschokbrekers opgehaald zodat ik deze kan monteren en de achterkant gereed is.De voorkant had nog een stabilisator en een stuurinrichting nodig. Daarmee is ook de voorste ophanging gereed.Met het stuur er in begint het al op een auto te lijken.Ondertussen mijn hoofd gebroken over het benzineklepje. Het klepje wordt bediend door een veertje. Aan de ene kant moet dat door een oogje op het klepje. Maar het andere oogje, wat op het chassis zou moeten zitten, is weg.Het oogje wat je op de foto ziet zit in ieder geval niet op de goede plaats. Maar eens bij een andere Bertone kijken waar dat ding had moeten zitten.

Even nog een sfeerplaatje
Anti dreunplaten

31-12-2011

Vandaag geen oliebollen gegeten maar dreunplaten in de auto geplakt.

De platen zijn van een soort bitumen met aan één kant een soort stoflaag en aan de andere zijde een plaklaag.

Eerst de platen in vorm geknipt en daarna met een verfbrander en een roller het spul aangebracht.

Ook in de kofferruimte is de plaat toegepast.Het valt niet mee om het in de goede vorm te krijgen. Als je het niet warm genoeg of net te warm stookt gaat het mis, zoals je bij bodemplaat van de achterbank rechts kunt zien.

Maar goed in totaal 3,5 vierkante meter plaat in de auto aangebracht.Er komt ook nog een akoestische schuimmateriaal tegen het schutbord en in de kofferruimte.

Kachel

02-01-2012

Laatste dag van mijn vakantie: De kachel aangepakt. Ik heb inmiddels geleerd dat je moet zorgen dat deze in orde is. Want eenmaal gemonteerd en de rest er omheen gebouwd is die erg moeilijk uit de auto te krijgen.

Zo ben ik begonnen.Eerst maar een de motor van de ventilator getest, maar deze zat muurvast. Niet zo gek overigens.Hoewel electra en ik niet zo`n goede vrienden zijn; de motor toch ontmanteld, schoongemaakt, het lagervlak gepolijst, ingevet en weer in elkaar gezet.
En warempel het ding doet het weer!De motor weer in het huis gemonteerd ...... de luchtgeleidingskleppen, die ik gestraal en in primer heb gespoten, er in ...... het middendeel met de klepbesturing er op ...... de kachelradiator schoongemaakt, de kraan gecontroleerd en in het bovendeel met schuimband gemonteerd ...... en de beide delen samengevoegd. Resultaat: Een werkend en schoongemaakte kachel.De kachel ook maar meteen in de auto gemonteerd, nu kan ik er nog goed bij.

Hemel voorbereiding

14-01-2012

Om de hemel in de auto te kunnen monteren moeten er een aantal zaken worden voorbereid.

Allereerst het frame wat in de hemel zit van roest ontdaan en in de primer gespoten.De handgreep voor de bijrijder en de lampjes/handgrepen die aan de achterkant tegen de dakrand worden geschroefd gestraal, gespoten en electra nagekeken.En natuurlijk moet de bedrading er in worden gelegd.En hier is hij dan: De hemel.Het gat in de hemel is overigens geen open dak, maar dat zit boven de achterbank. Ze hebben me verteld dat dit noodzakelijk was om extra hoofdruimte te krijgen om zodoende de GT gehomologeerd te krijgen voor de toerwagen-racerij. Of dit een waar verhaal is weet ik niet, feit is wel dat ik dit onderdeel van de hemel erg raar vind.

Hemel monteren

22-01-2012

Ik ben begonnen met de balein op maat in de hemel te knippen. Daarna is het frame van het `open dak` gemonteerd en de hemel met de balein en papierklemmetjes vast gezet. Als de balein vertikaal omhoog staat kun je de voorkant van het frame op de hemel markeren.Als je dit hebt afgetekend heb je de basis voor het hele dak. De balein en het frame zijn immers de vaste punten. De hemel wordt eerst op de voorkant van het frame mooi strak vastgelijmd. Hier heb ik Bizontix voor gebruikt.Dit is de basis om de rest van de randen te lijmen. Je moet de hemel bij de bochten inknippen.Dan komt het open dak gedeelte. Dat ook op het frame moet worden gelijmd. Dit is best spannend, want je moet op de mooie kant lijmen en je wil geen lijmresten in het zicht hebben.Als het open dak zorgvuldig is afgetekend kan het op het frame worden gelijmd en vastgezet met de klemmetjes in vrolijke kleuren (van de Action).De hemel is nu gereed om in de auto te worden gezet. Maar eerst moeten er nog foamranden en een schuimvulling tegen het dak worden gezet. Ik gebruik hier 7mm dik foam voor die ik met spuitlijm vastzet. Boven de voorste stoelen is een dikkere foam nodig. Hier heb ik een akoestische foam gebruikt. Standaard zat hier een plaat steenwol.Dan kan de hemel er in. Startend met het frame rondom vast te schroeven. Wat een gepruts is dat met die kleine korte schroefjes. En je wil geen lange schroeven gebruiken; anders krijg je `uitwendige deukjes` in het dak.Nadat het frame gemonteerd is kan de balein vast worden gezet.Dan kan de voorzijde op spanning worden verlijmd.De zonnenklepjes door de hemel geprikt en vastgezet.En de zijkanten worden vastgelijmd.Uiteindelijk, na veel passen, meten, schuiven, trekken en een enkele krachtterm, is dit het resultaat.De zijruitjes, de chromen trim en de handgreepjes moeten nog worden gemonteerd.

Wielen

05-02-2012

Ik heb besloten om de set ATS velgen, die in het verleden eens voor mijn Spider heb aangeschaft, voor de Bertone te gebruiken.

Zo heb ik ze ergens in 2007 gekocht via marktplaatsOmdat ze erg verweerd zijn in het gepolijste gedeelte en ik eigenlijk vind dat de zwarte vlakken niet zo mooi combineren met de donkerblauwe Bertone heb ik beloten ze te stralen ...... in de primer te zetten ...... en ze zilver te spuiten.Chromen lijst links

05-02-2012

Vandaag heb ik aan de linkerzijde de chromen lijsten gemonteerd.

Alvorens montage de delen mooi schoongemaakt en hier en daar uitgedeukt.Ondertussen ook het tapijt er in gelegd omdat ik niet zeker weet of er trimdelen overheen moeten lopen.Voordat ik de trim bevestigd heb eerst nog wat skai knippen en lijnmen. Weer die vrolijke clipjes. Die brengen het geld wel op.Dan kunnen de trimdelen ingespoten worden met holle ruimtewas (als je dan iets onder de trim beschadigt is het toch nog beschermt tegen roest).En uiteindelijk de zijruit er in. Het rubber van de deur moet nog gemonteerd worden, maar daarvoor moet ik eerst bevestigingstrippen bestellen.

De trim bestaat uit totaal 9 chromen onderdelen. Om dat duidelijk te maken zal ik de volgende keer aan de andere kant alle afzonderlijke delen in beeld brengen.

Ruiten en dashboard

11-02-2012

Vandaag heb ik er eerst de voorruit ingezet.

Eerst de boel schoongemaakt en het rubber weer om de ruit gezet.In het rubber een koord leggen en de ruit aan de onderzijde in de sponning plaatsen. Om de ruit nu in de sponning te krijgen het koord voorzichtig rond trekken zodat het rubber om de opstaande kant komt te liggen. Ik kon mijn nylonkoord niet vinden dus heb ik een elektradraad gebruikt.Het is wat trekken en duwen, maar uiteindelijk zit de voorruit op zijn plaats.Omdat het lekker ging ook de achterruit gedaan. Deze was iets lastiger, maar ook die zit er in.Omdat ik tijd over had heb ik ook het dashboard er in gezet en alle elektra aangesloten.Het elektrasysteem heb ik wat uitgebreid met relais voor de koplampen. Origineel loopt de spanning hiervan over de stuurschakelaar, maar vond ik niet zo`n goed idee.Zijruit en op zijn pootjes

25-02-2012

Ook aan de linkerkant heb ik de zijruit en trim er op gezet.

Eerst de chromen rand aan de bovenkant binnen ...... dan de trim onder bij de achterruit, en het hoekstuk achter, aan de binnen en buitenkant stukje ...... de trim buiten op de B-stijl ...... de trim binnen op de B-stijl ...... de trim op de B-stijl in de deuropening en de chromen lijst aan de buitenkant ...... dan de trim over de goot aan de buitenkant en tot slot het zijruitje.Om het af te sluiten ook nog even de grill en koplampen gemonteerd.

En hem voor het eerst weer op zijn pootjres en buiten gezet.Volgende keer gaat de motor er in!!

Motor er in

03-03-2012

Vandaag is het zover: De motor wordt er ingehangen.

Eerst wat voorbereidend werk, op de bokken en draad optappen zodat de moeren en bouten er zonder geklungel ingedraaid kunnen worden.

Met hulp van twee vrienden (een alfist en een healey-man) wordt de motor in de kraan gehangen ...... en langzaam laten zakken zodat de versnellingsbak tussen de chassisdelen kan worden geschoven: Een `tight fit` zullen we maar zeggen.Uiteindelijk zit de motor bijna op zijn plek, de nieuwe motorsteunen zijn een beetje `lang` dus daar is nog wat geweld bij gebruikt.Uiteindelijk passen de motorsteunen en kan de motor vastgezet worden.En nog even een sfeerplaatje.

Versnellingsbak lekt

08-03-2012

Extra karwei:

Na de versnellingsbak afgevuld te hebben met olie blijkt deze lek te zijn! Serieuze tegenvaller. Zeker omdat ik zeker ben dat ik alles netjes in elkaar gezet heb.

Na wat dubben toch besloten de bak er onderuit te halen. Ik heb dit gedaan via de achterkant. De motor is blijven zitten. Deze is zover gekanteld dat de bak er af kan glijden. Nu weet ik overigens ook waarom er in de originele motor aan de bovenzijde de 2 bouten ontbraken. Wat een ellende om die los te krijgen.Wat blijkt nu: geen vloeibare pakking tussen de bak en het koppelingshuis. Erg dom!
Ik dacht dat dit een droge aansluiting was terwijl ik zelf een nieuwe kering in het huis heb geslagen.Maar goed, in ieder gaval de bak is alsnog dicht gemaakt. Laten we het houden op een mooie oefening voor komende karweitjes als ik een bak moet wisselen.In het weekend wordt de bak weer gemonteerd en is het leed geleden.

Versnellingsbak en kardan

10-03-2012

Vandaag de gerepareerde versnellingsbak terug geplaatst. Eerst een paar dagen op de werkbank laten liggen om te controleren of ze nu wel oliedicht is.

Monteren van een versnellingsbak via de onderkant is geen klus om alleen te doen dus heeft mijn broertje geholpen, en het zat niet mee. Waarschijnlijk is bij de demontage de koppelingsplaat verschoven we kregen de bak wel over de spie-as maar het uiteinde van de prise-as wilde niet in de bronzen bus in het vliegwiel schuiven.

Na de vijfde poging is de drukgroep gedemonteerd en de koppelingsplaat nogmaals gecentreerd. Toen we de zesde poging deden paste de bak op de motor!De kardanas is voorzien van een nieuw lager en kruisstukjes. De voorste as is als eerste gemonteerd.En daarna het achterste deel.Ook nog even de carter-bescherming gemonteerd, omdat het kan.Uitlaat

12-03-2012

Vanavond de hele avond tijd gehad om de uitlaat aan te pakken.

Omdat ik geen passende uitlaat voor een Bertone kon krijgen heb ik een uitlaat in twee delen voor een Spider gekocht en deze aangepast.Voor montage heb ik de uitlaatdelen zwart gespoten met hittebestendige lak.

De laatste (derde) demper is vervangen voor een `brulpijp` met een mooi chromen eindstuk. Deze zal zijn naam wel eer aandoen.

Hiermee is de onderkant wel zo`n beetje gereed.

Electra en kleine karweitjes

18-03-2012

Dit weekend heb ik het electragedeelte afgewerkt en wat kleine karweitjes aan de Bertone gedaan.

Eerst de stuurschakelaar open geboord, schoongemaakt en bijgesteld. Hoewel ik deze voor montage had getest gaf grootlichtschakeling geen signaal.Daarna de achterkant in orde gemaakt, dus de achterlicht zijn nu ook gemonteerd.De lens moet ook mooi schoon worden dus heb ik deze met de normale vaat in de afwasmachine mee laten draaien. Werkt wonderbaarlijk goed!Dit is het resultaat.Daarnaast alle kleine dingen die nog afgewerkt moesten worden aangepakt. Bijvoorbeeld de potjes voor de remmen, koppeling en koeling moesten nog schoongemaakt en gemonteerd worden. Het reservoir voor de koelvloeistof was erg smering van binnen. Die heb ik schoongemaakt door er een hand grind in te doen met warm water en sodazout. Dan flink en lang schudden. Wordt weer als nieuw.
ML, remolie, luchtfilter en ruitenwissers

24-03-2012

Zoals de titel aangeeft een hele waslijst met afgewerkte zaken.

Om te beginnen heb ik alle holle ruimtes ingespoten met ML.Vies werk, maar het ging lekker vlot dus heb ik ook de koppeling- en remolie gevuld.Een hulpje om de pedalen te bedienen is dan erg fijn.Tijdens de montage van de motor heb ik ontdekt dat er in de luchtfilterbak twee extra gaten zaten.Ik heb geen idee waarom die er in zijn gemaakt, maar feit is dat er via deze gaten ongefilterde lucht in de motor komt. Dat kan ik niet gebruiken dus heb ik de bak van de donor gestraald en er op gezet.Tot slot het mechanisme van de ruitenwissers aangepakt.
Zo zijn ze uit Bertone gekomen.Natuurlijk zit ook deze electromotor vast. Dus uit elkaar halen, polijsten, smeren en weer in elkaar zetten.Dan is het hele mechanisme, dat ook weer fris gespoten is, er opgezet. De stukjes tape zijn er om te bepalen of de ruitenwisserarmen dadelijk goed gemonteerd kunnen worden.Het begint al op een auto te lijken.Interieur

31-03-2012

Vandaag ben ik aan het interieur begonnen.

Omdat de hoedenplank verre van goed is heb ik besloten een compleet nieuwe te maken.

Eerst de oude ontmantelt.De basis van hardboard nagemaakt en de beugeltjes er opgepopt.Dan een laag dunne foam er overheen, het begint al wat te worden.Tot slot komt er zwarte skai overheen.Op de rand zit origineel een kartonnen opstaande kant. Deze was ook ver weg, maar je hebt die wel nodig omdat je anders op het staal kijkt. Daarom besloten de rand ook over te trekken met skai en deze op de hoedenplank te lijmen.Tussen de achterbak en zijpaneel is nog een ruimte die origineel afgedekt wordt door een stuk skai met daaronder foam. Probleem is dat deze niet meer in deze kleur te krijgen is. Na lang zoeken heb ik een stuk originele skai gevonden in de goede kleur en besloten om hiermee dit onderdeel zelf te maken. Gelukkig heb ik een hoedenmaakster in de buurt....

Dit is het patroon.De stukken aan elkaar gestiktDikke foam op de wielkuip gelijmd met spuitlijm ...... daarna de afdekking er opgelijmd.En dit is het uiteindelijke resultaat, ik ben er erg tevreden over!!Nu kunnen de voorstoelen worden gemonteerd.Tussen de bedrijven door de benzinetank er `even` ingelegd. Het kreng paste dus totaal niet. Ik heb er een flink stuk af moeten slijpen.Tot slot de spiegels afgetekend. Dat was ik dus vergeten toen ik de deuren naar de spuiter had gebracht. Daarom: boren in gespoten deuren, best spannend! Eerst een stuk tape er op en afgetekend, daarna boren.Spiegels er op gezet.Volgende keer ga ik de deuren afwerken.

Even geen Bertone

06-04-2012

Omdat een maatje van me een moeilijk karwei had te klaren: Dorpels van zijn Spider vervangen, heb ik hem aangeboden om een dag te helpen. Met tweeen gaat zoiets altijd beter.

Eerst de Spider versterkt met buisprofieltjes. Je neemt de complete sterkte en structuur uit de auto, en je wil wel dat bij montage de deuren nog passen.Dan de dorpels (als we daar nog over kunnen spreken) en de bodem er uitgeslepen.De binnendorpel is met een overzetstuk gerepareerd en zo ook de buitendorpel. Van een middendorpel was nauwelijks sprake, alleen aan de achterkant hebben we nog een ernstig verrot stukje van 20cm gevonden.Daarna de zijn chassisbalken gereapreerd. Ook hier was aardig wat plaatwerk nodig.En tot slot de bodem er in.Volgende keer kan de dorpel er ingezet worden. Eerst nog wat schoon en vrij maken. Maar het past in ieder geval mooi.

Deuren afwerken

14-04-2012

Na de achterbank en stoelen zijn de deuren aan de beurt.

Ik ben begonnen met de klink en het mechanisme voor het deurslot te monteren. Daarna het tochtraampje en zijruit in de deur gestoken.Dan de deurvanger en de tochtraambediening.Het kabelmechanisme van de zijruit.


Dit is het kabelverloop zoals ik dat getekend had bij demontage (lang geleden)Tot slot de chromen strips, plastic afscherming op de binnenkant van de deur, het binnenpaneel en de afwerking er opgezet. En dan is dit het resultaat.Klinkt eenvoudig, maar is een flink karwei.

Motor gestart

21-04-2012

Het moment is daar! De motor is gestart. Nadat ik de ontsteking op tijd heb gezet slaat de volledig opnieuw gebouwde motor vrijwel meteen aan. Altijd een spannend moment!

Wat ik wel moet constateren is dat, ondanks dat ik alles schoongemaakt en doorgemeten heb, de dynamo geen laadvermogen levert. Deze dus. Het zullen de koolborstels wel zijn, maar dat kijk ik later na.Daarom is deze vervangen door een andere die ik nog had liggen. Omdat de vervangende dynamo van een ander merk is, met een ander merk spanningsregelaar heb ik een nieuw kabelboompje voor moeten maken.Daarna de onsteking met een lamp nog eens gecontroleerd is en nadat de motor een tijdje heeft gedraaid ook nog eens de klepspeling gecontroleerd.Om de kleppen te kunnen stellen heb ik een doosje met alle maten klephoedjes kunnen lenen bij [url=http://www.autoitalia.biz/]Autoitalia[/url], een prima zaak voor de echte liefhebber en waar ouderwets vakmanschap nog aanwezig is.
Motor afstellen

28-04-2012

Om de motor af te stellen is eerst de onstekking met een stroboscooplamp afgesteld.

Daarna is de luchtstroom gemeten en gelijk gezet.Tot slot is de verbranding in de cilinder afgesteld. Ik heb hier een bougie met een glazen gedeelte voor gebruikt. Zowel de meter als de bougie heb ik weer kunnen lenen bij [url=http://www.autoitalia.biz/]Autoitalia[/url].

Om te zien wat je nu in de cilinder ziet heb ik een filmpje gemaakt. De ontbranding moet blauw zijn.


[url=http://www.youtube.com/embed/3sX5ZLp-Ujo]klik hier om op YouTube de video te zien[/url]Uitlijnen

03-05-2012

Eerst camber gemeten, daar kun je met originele draagarmen niet veel aan wijzigen. Dat is ook niet nodig omdat deze goed staan.

Daarna caster afgesteld. Omdat er gewicht op de vering moet staan zijn de assteunen net naast de fuseekogel geplaatst. Met een waterpas de nulstand bepaald en de hellingshoek met de casterstang afgesteld.Daarna het toespoor.
Op de vloer heb ik tape geplakt en het hart en de beide uiteinden van de velg afgetekend.Daarna de naaf met een afstandmeter voorzien van een laser te draaien de wielstand op de tape afgetekend.Met het lasertje kun je de loop precies weergeven.Daarna stuurwiel precies recht gezet en het wiel aan de stuurzijde op 1,5mm toepoor gezet. Dan de korte stang aan de bestuurderzijde 5mm korter afgesteld. En tot slot met de lange stuurstang totaal 3mm toespoor geven.

Meteen even getest of de brede velgen in de wielkasten passen. Ze lopen net niet aan.Bumpers en wassen

05-05-2012

Langzaam maar zeker komt het einde in zicht.

Als een van de laatste klusjes zijn de bumpers gemonteerd.

De voorkant ging goed ...... de achterbumper is een ander verhaal. Omdat de benzinetank en reservewielbak bijna tegen de body zitten kun je nauwelijks de moer van de bumper aandraaien. Gelukkig heb ik op mijn verjaardag van een goede vriend een sleutel 17 met ratelmechanisme gekregen en die kwam nu goed van pas.En omdat voor de resterende klussen de onderdelen er nog niet zijn, wordt er aan de wasbeurt begonnen...... en hem ook nog even fijn opgewreven. De allerte kijker ziet dat er nog geen rubbers over de bumperrozetten zitten en dat het benzineklepje onbreekt. De rubbers en schanierpennetjes zijn besteld, maar nog niet in huis.Voor komende week is de keuring vastgelegd, dus hopen dat ze er zonder opmerkingen doorheen rolt.

APK

12-05-2012

Gisteren was het zo ver, de keuring.

Dus schorsing opgeheven, de boel verzekerd en hup naar Autoitalia.Daar aangekomen wordt de auto aan een nauwkeurige keuring onderworpen.Ook wordt het toespoor electronisch gecontroleerd.Tot slot wordt het CO nog even afgesteld.En met een goedkeuring op zak fijn weer naar huis. Op weg naar huis slaat het noodlot toe: Geen 3e en 4e versnelling meer.

Niet lang nadenken, morgen de bak er onderuit.

Wat moet je dan doen:
- Accu er uit om de radiator en plastic kap los te kunnen maken- Carburateur er af om de startmotor te kunnen verwijderen- Uitlaat er onderuit
- Kardanas er onderuit
- Carterbescherming er onderuit
- Hulpcilinder van de koppeling los
- Massakabel los
- Bedrading van de schakelaar voor de achteruit los
- Kabel snelheidsmeter los.
- Een kameraad optrommelen.
- Motorblok met bak laten kantelen en de bak er af schuiven.

We hebben de bak opengemaakt en wel ontdekt dat de schakelas was geblokkeerd door de blokkeerpennen, maar niet meteen ontdekt waarom dit gebeurt. Daarom haden we een reservebak opengemaakt.Hierdoor werd ons vermoeden bevestigd dat er geen 2 maar 3 blokkeerpannen nodig zijn om het systeem te laten werken.

Dit pennetje was dus het probleem.Dus ook het derde pennetje er in gezet en de bak weer dichtgemaakt. Alles in omgekeerde volgorde gemonteerd en aan het eind van de dag was alles weer in orde.

Puntjes op de i

19-05-2012

Nadat vorige week de versnellingsbak onder de auto terug geplaatst was maakte de auto een akelig geluid als de motor warm werd. Na veel zoeken en wat hulp (en het ergste gevreesd) zijn we er achter gekomen dat als de uitlaat warm wordt deze iets uitzet en tegen de tunnelplaat rammelt. De boel aangepast en alles is in orde... een zorg minder. De oorzaak van het probleem zal wel in liggen dat ik een Spider-uitlaat heb moeten modificeren tot Bertone-uitlaat.

Verder heb ik de laatste klusjes gedaan om alles helemaal af te maken.

Rubbers op de rozetten.Het reservewiel moet er natuurlijk ook puik uitzien.En tussen alle onderdelen de originele krik gevonden. Die moest ook maar even opgeknapt worden.En ik heb een berg originele stickers op de kop getikt.

Ik heb van een aantal mensen begrepen dat ze het leuk vonden om deze restauratie zo te volgen en dat ze het jammer vinden dat deze op een eind loopt.

En voor hen heb ik dan goed nieuws: Dit is het volgende project!!Een Fiat 500 Giardiniera (is de benaming van Fiat voor een bestel/stationwagon, echt waar) uit 1960, de oudste in Nederland.

[url=http://www.pininfarinaregister.nl/fiat/]Hier kun je er alles over lezen en jezelf ook weer abonneren[/url].
In het begin zullen er wat minder updates komen, we moeten immers met dit mooie?? weer van de Bertone genieten. Maar dat zal zeker veranderen.Ready to Rumble

27-05-2012

De Bertone is deze week getaxeerd voor de verzekering, het project is nu echt op het eind aan het lopen.

Hoewel de motor draait als een zonnetje wil ik de Bertone op de rollenbank bij BAS Auto Service zetten voor een fijnafstelling. Maar pas als de motor is ingelopen.

Feitelijk is ze nu klaar voor de toekomstige ritten. De maidenrit gaat 2e Pinksterdag plaatsvinden bij de [url=http://www.docdeurne.nl/index.php?pag=3&sub=1]Deurnese Oldtimer Club[/url]

En natuurlijk nog even wat plaatjesEerste rit

28-05-2012

Ik kan nu met goed fatsoen zeggen: Job Done!

En de eerste serieuze rit zit er op.
Tweede Pinksterdag bij de plaatselijke [url=http://www.docdeurne.nl]oldtimerclub[/url], zonder problemen.
Het Alfa-gehalte was vrij groot dit keer.Synchomesh

11-08-2012

Na de vakantieperiode en een kleine 1500 kilometer te hebben gereden zijn er een aantal zaken die nog om verbetering vragen.

De cardanas geeft een lichte trilling bij 120 kmh. Deze moeten dus gebalanceerd worden. Ik moet nog uitzoeken wie dat voor me kan doen. En dan de bekende kwaal bij een 105 de synchromesh van de tweede versnelling. Anders gezegd: Het kraken bij terugschakelen van 3 naar 2.

Ik heb nog een bak liggen en heb besloten deze in orde te maken zodat ik tijdens de winter zowel de bak als de cardanas er onderuit kan halen.

Om de reservebak in orde te maken heb ik de sychromeshringen bekeken en ben tot de conlusie gekomen dat deze niet in orde zijn.

Dus heb ik de onderdelen van de as af geperst.Bij een gesynchoniseerde versnellingsbak zorgt de synchomeshring er voor dat tijdens de schakelhandeling het in te schakelen tandwiel wordt afgeremd en dat deze in lijn komt te liggen met de schakelmof. Hierdoor kan de schakelmof spoel in het tandwiel ingrijpen en heb je een schakeling zonder bijgeluid of slijtage. In een 105-bak zijn alle versnellingen (met uitzondering van de achteruit) gesynchroniseerd.

Op de foto kun je duidelijk zien dat op de synchomeshringen van de 1e, 2e en 3e versnelling slijtsporen vertonen.Na de synchromesh-units te hebben gerepareerd met nieuwe ringen is de as weer in elkaar gezet en het geheel wordt in de bak gemonteerd.Hefbrug

22-09-2012

Na lang twijfel de knoop doorgehakt, er moet een brug komen. Ik begin echt te oud te worden om op de koude betonvloer onder auto`s te liggen

Omdat ik de vloer gewoon wil blijven gebruiken moet ze vlak zijn. Dus moet de brug een inbouwtype zijn. Is wat meer werk maar ik denk dat het dat werk waard is.

Dus `s morgens de aanhanger aangekoppeld en het apparaat opgehaald.Dan de sparing op de vloer uitgezet met tape.Een betonzaag gehuurd en het gat gezaagd.Dan met een breekhamer die ik heb kunnen lenen de vloer er uit geslagen en het puin op de aanhanger geschept.Tot slot nog een stukje graven ...... en dan heb je de put, klaar om volgestort te worden.De andere sparing zit onder de aanhanger. De betonvloer is er al uit maar het zand moet er nog uitgegraven worden. Helaas moet ik dat uitstellen, de aanhangwagen zit vol.

Beton gestort voor de hefbrug

29-09-2012

Nu het puin is afgevoerd en de buizen voor de hydraulische leidingen zijn aangebracht heb ik wapening gehaald voor de fundering. Folie er in, blokjes als afstandhouders, het net op maat geknipt en netjes en er in gelegd.Wat we nu nodig hebben is beton. En wie zegt dat je dat niet met een aanhanger bij de betoncentrale kan halen moet maar even hier naar kijken.De funderingen zijn gestort en moeten nu een paar dagen uitharden.Volgende keer worden de brugdelen er in gehesen.

Brug gemonteerd

06-10-2012

De beton is verhard en de brugdelen kunnen in de sparingen worden gelegd.

Eerst heb ik de randen afgewerkt met metalen platen, Het oog wil ook wat nietwaar.Dan het eerste brugdeel er met de motorkraan ingehesen. Dat ging maar net, zo`n brug is loeizwaar.
Ik heb er lang over nagedacht hoe dit aan te pakken. Immers je wil de brug ingeklapt in de sparing leggen zodat deze past, maar je wil hem daarna op enige hoogte hebben om het leidingwerk aan te sluiten.

Daarom heb ik het volgende bedacht: De groene strop zit om de schaar heen zodat de brug niet uit kan schuiven.Als het deel in de put ligt heb ik met de blauwe schorband (vooraf om de bovenste plaat gelegd) de brug uit de scharnieren gehesen. Op deze manier kan ik de olieleidingen door de buizen voeren.Zo dat is één, de tweede op een zelfde manier.Dan nog de lucht, olieslangen en electra gemonteerd. Dit was nogal moeilijk, de omschrijving die meegeleverd was sloeg werklijk nergens op, er was geen touw aan vast te knopen. Dus eerst alle draden en leidingen bestuderen en pas monteren als je door had wat de funtie is.En tot slot olie er in (16 liter!) en testen maar.
Zo liggen ze vlak in de vloer...... en zo op de hoogste stand.Volgende deelproject is een aanpassing van het dak. Goede kijkers hebben al gezien dat ik maar weinig ruimte heb tussen het dak en de hoogste stand van de brug.

Lichtstraat

12-11-2012

Zoals in de voorgaande bericht al stond moet het dak aangepast worden. Omdat de gemeente nogal moeilijk doet over de bouwvergunning om het gehele dak op te tillen kwam een vriend van me op het heldere idee een lichtstraat toe te passen, die zijn immers vergunningsvrij. En zo besloten!

Eerst een partij hout en plaatmateriaal gehaald. Na veel meten, zagen en schroeven is de opstand gemaakt. Voor de exacte maatvoering even droog passen.Dan komt het moment dat de zaag in het dak moet. Net zo spannend als een spatscherm afzagen.Inmiddels is het dakdeel er uit en heb ik de opstand op het dak geplaatst. En maar blijven hopen op droog weer.Nadat de opstand gemonteerd is hebben de dakdekkers de rand afgewerkt.De opstand geisoleerd en ingepakt voor de nacht met een dekzeil, kans op regen was groot.De volgende dag de dakrand aan de binnenkant afgetimmerd met platen.En tot slot is de kap gemonteerd.Nu nog iets doen aan de garagedeuren en de vloerafwerking en dan kan ik eindelijk weer gaan sleutelen.

Vloerafwerking

27-01-2013

Het is hier een tijdje stil geweest maar dat wil niet zeggen dat ik stil gezeten heb.

Omdat de betonvloer door de aannemer bij de nieuwbouw erg slecht was uitgevoerd heeft hij dat indertijd proberen te repareren met egaline. En ook zijn reparatie bleek geen beste oplossing.

Als gevolg dat hij de egaline te dun heeft aangebracht is in de loop der jaren de toplaag gedeeltelijk los gekomen. Resultaat is een betonvloer als een knollenveld.

Ik heb daarom besloten om de egaline er af te hakken (wat best wel tegenviel) en op de ruwe vloer een geschikte tegel te lijmen. Hoewel ik geen tegelzetter ben heeft de `kwaliteit` betonvloer en reparatie me doen besluiten het zelf uit te voeren, dan weet ik tenminste welke kwaliteit werk ik krijg.Omdat de brugdelen in de vloer zijn opgenomen is er nogal veel zaagwerk, wat veel tijd kost.Uiteindelijk liggen alle tegels er in, behalve de rand bij de garagedeuren, die komt later als de nieuwe deuren zijn gemonteerd. En er is een aluminiumrand rondom de brugdelen ingelijmd.En als de vloer dan ook gevoegd is begint het weer op een werkplaats te lijken.Nu nog even op de garagedeuren wachten en dan kan er weer gesleuteld worden. De Bertone wacht immers nog steeds op de gereviseerde versnellingsbak.

Fiat

10-02-2013

Door de pekel kan ik de Bertone niet van stal halen, daarom ben ik vorige week begonnen met het nieuwe project: Fiat 500 Giardiniera uit 1960.[url=http://www.bolwerkweb.nl/fiat/]Hier kun je de hele restauratie gaan volgen...[/url]


en dat gaat een hele flinke klus worden!

sectionaaldeur

09-03-2013

Eindelijk is het zover dat de nieuwe deur gemonteerd wordt.

Maar eerst moeten de oude deuren er uitgehaald worden en ook moet de tussenkolom worden verwijderd.Dit zijn de slachtoffers.En dit is de nieuwe deur over de hele breedte!De laatste rand tegels is gelegd en zoals je kunt zien is de Bertone uit de stalling gehaal.Alleen de randtegels nog voegen en dan kan ik de versnellingsbak eindelijk wisselen.

Versnellingsbak deel 3

05-05-2013

Eindelijk tijd gevonden om de versnellingsbak aan te pakken.

Eigenlijk heb ik nog twee problemen: onbalans bij snelheden hoger dan 100km/h en een bak die kraakt.

Probleem 1 is lastig omdat het veel oorzaken kan hebben. Ik denk dit op te kunnen lossen door een aantal zaken aan te pakken: De cardanas te laten balanceren, de steun van het tussenlager te vervangen en het toplager in de krukas te wisselen.

Probleem 2 is eenvoudiger: synchroringen wisselen.

Om te beginnen moet de bak en de cardanas er onderuit.


De as is als eerste onder de auto uit gehaald. Bij demontage is de as gesplitst dus het vervangen van de steun van het tussenlager is dan een gemakkelijk klusje.Omdat het balanceren specialistenwerk is heb ik de as naar GTO in Helmond gebracht. Dezelfde dag weer opgehaald, keurig gebalanceerd met rapport, netjes gespoten en gemerkt.Het toplager zit al zo`n 40 jaar in de krukas en komt niet zomaar los. Ik heb met behulp van een gewone keilbout (om iets aan een muur op te hangen) een strip en twee bouten een trekker gemaakt... eitje!Tot zover de maatregelen tegen de onbalans, testrit moet uitwijzen of het voldoende is geweest. Maar dan moet eerst alles gemonteerd zijn en dus de versnellingsbak gerepareerd zijn.

De bak is gedemonteerd en ligt op de werkbank. Ik weet inmiddels uit ervaring hoe je dat flikt zonder de motor ook uit de auto te hoeven halen.En dan begint de ontmanteling van de bak.Ik had bij de as van de reservebak de synchroringen al gewisseld in de veronderstelling dat deze identiek zouden zijn en ik dus even snel de assen kon uitwisselen... niet dus! Dan kun je niets anders doen dan de reserveas uit elkaar halen en de nieuwe ringen in de originele as zetten = veel werk.Als alle onderdelen weer op de assen gemonteerd zijn kunnen ze terug in de bak.Vergeet bij het plaatsen van het bovendeel van de behuizing niet het achteruit-tandwiel eerst op de as te zetten, anders moet de bak weer geplitst worden. En vergeet ook niet de schakelgaffel goed op dat tandwiel te monteren anders staat de bak permanent in de achteruit.

Uiteindelijk zit de koppeling er weer op (let op het mooi blinkend toplagertje) en kunnen alle delen weer gemonteerd worden.Na montage is het uur van de waarheid. Tijdens de rit bleek de onbalans bijna weg en schakelt de bak als een zonnetje. Zelfs van 3 terug naar 2, wat over het algemeen het grootste probleem is.

Al met al een flink karwei omdat er veel onderdelen moeten worden verwijderd (tot de carburateurs aan toe). Maar het rijden met een soepel schakelende bak is de twee dagen sleutelen dik waard.

Carter bescherming

11-05-2013

Omdat er nog steeds een licht onbalans is bij hoge snelheid toch nog even verder gezocht.

En misschien iets gevonden: Het rek dat het carter beschermt.

Deze is dusdanig verbogen dat het tegen de onderkant van het carter komt. Dat kun je zien aan de slijtsporen die de koelribben van het carter in het rode gedeelte hebben achter gelaten.Omdat ik niet zonder de carterbescherming wil rijden, (de Bertone ligt vrij laag) heb ik het rekje `gemodificeerd` met een grote hamer.Dat een dergelijk rek geen overbodige luxe is kun je zien aan de schaafwonden.De onbalans wordt echter niet veroorzaakt door de carterbescherming dus de volgende stap is controle van de wielen en banden. En ik heb nog een goede tip gekregen; controleren of de steekas(sen) recht zijn.

Differentieel

17-08-2013

Na wat vakantie en wat bouwkundige werkzaamheden aan het huis heb ik de draad weer opgepakt.

Omdat ik voor de lichte trilling of onbalans nog geen oorzaak heb gevonden zijn de wielen van de Spider gemonteerd en ik heb een achteras van een vriend kunnen lenen. Dit is een as van een racer waarbij alle onnodige spullen gedemonteerd of er af geslepen zijn. Dit is wat onhandig omdat je dan dus ook geen handrem meer hebt.

De raceas geeft helaas geen verbetering. Het lijkt er dus op dat mijn as in orde is. En hoewel het dus eigenlijk overbodig is, heb ik mijn as open gemaakt om de boel te controleren.De behuizing van de sper is open.Dit zijn de onderdelen van één zijde.De vier satellietwieltjes. Dit is een kenmerk van een sper-as. Een as zonder sper heeft twee wieljes op één asje.Na ze te hebben gecontroleerd op slijtsporen zijn ze weer gemonteerd.De sperplaatjes: 3 buitenlamellen en een frictieplaatje, nagemeten en gecontroleerd opslijtsporen
.


Omdat ook de lagers geen reden tot vervanging geven is de sperbehuizing weer gemonteerd.De beide delen zijn ingesmeerd met vloeibare pakking wat ontzettend stinkt.Nadat de delen zijn samengevoegd en vastgezet is de as klaar om weer onder de Bertone te worden gemonteerd.Eigen achteras

24-08-2013

Omdat ik het differentieel gecontroleerd heb is de leenas vervangen door mijn eigen as.Ik had het idee dat er, qua trilling, maar weinig verschil tussen de beide assen is. Toen ik echter weer met mijn eigen as ging rijden bleek het verschil duidelijk aanwezig.

Na wat redeneren heb ik besloten de steekassen te controleren. Ik heb dit gedaan door een donoras van een 1300 te demonteren met als doel de steekassen over te zetten en te kijken of dit het probleem oplost.Na wat sleutelen aan de ernstig verroeste as is de steekas vrij gekomen. Bij het vrijkomen van deze as had ik het idee dat deze wat dun was.En dat was dus ook zo. Een steekas van een 1300 (rechts) is dunner dan de as van een 2000 (links). Een steekas van een 1300 past dus niet in een 2000. Daarom heb ik besloten de steekassen uit de leenas te halen. (je ziet de lege as in de achtergrond)Een proefrit maakt duidelijk dat hier een deel van het probleem zit. De trilling is er nog wel, maar duidelijk veel minder. Op zoek naar andere steekassen dus.

Wordt vervolgd.

Ik kan het niet laten

13-10-2013

De laatste puntjes zijn nu echt op de i gezet. De resonantie is verminderd door toepassing van een flexibel stuk uitlaat.

En zoals de titel al aangeeft: Ik kan het niet laten, ik heb een Spider in huis gehaald.Aan de auto is nauwelijks gelast, echt waar!!....
maar wel gerestaureerd met matjes polyester en pur-schuim!Begonnen met de ontmanteling van de neus.Rommel uit de Spider

19-10-2013

De Spider wordt klaar gestoomd voor de straler.
Dus alle rommel er af!

De radiatorkast is niet meer te redden, dus er uit.Bij de achterschermen moet ook nog wat gerepareerd worden.Dit is de bult afval tot op dat moment.Dan het verstevigingskruis en buisjes er in gelast...... zodat de buiten en middendorpels (van wat daar nog van aanwezig is) er afgehaald kunnen worden.

Rechts ...... en links.De reservewielbak is ook niet best meer.Als de bak er uit is blijkt dat de verdachte wielkast ook nog wat liefde nodig heeft.Nu nog de bitumen en rommel verwijderen en hij kan gestraald worden.

Spider vervolg

12-04-2014

Lang geleden dat ik wat gepost heb, dus nu maar eens een update wat de stand van zaken van de Spider is.
Plaatjes zeggen alles.

Naar de straler...

... en weer opgehaald

Bodem en dorpel

wielkastAchterschermA-stijl
Wielkast voor


Rechterkant

19-04-2014

Nieuwe stuk er in ...


... en afwerken.


Bodem rechts is ook slecht en wordt geheel vervangen.


De dwarsdrager en chassisbalk worden ook vervangen.


Beide balken er uit ...


... dit is de schade ...


...dwarsdrager er in ...


... de balkbodem is ook er slecht en dus een nieuwe gevouwen ...
... chassisbalk er in ...


... en afwerken.

Achterkant Spider

07-06-2014

Inmiddel weer een flink stuk opgeschoten:

Binnendorpel rechts


Middendorpel rechts


wielbak losgeboord ...


... en er uitgehaald.
Van het binnenscherm is de goot afgerot, en er is een orgineel vervangingsdeel gevonden.
Wat doe je dan? ... de zaag er in!


B-stijl bleek de vorige eigenaar er een groot gat in te hebben geslagen....

A-stijl heeft het zelfde probleem als de B-stijl


wielkast buiten en een reparatieplaat er achter
en tot slot het achterscherm


volgende keer de voorkant.

Spider voorkant

19-07-2014

De voorkant is aan de beurt

Beginnend bij de radiatorkast


Even een herinnering aan een eerdere Spider als geheugensteuntje


En dan de start met het rechter voorscherm....


...de neus en linker scherm.Als de onderplaat dan ook past en de deuren en motorkap mooi passen kan er gelast worden.


Dat zit er in...


...nu nog alles bijslijpen, (deel)job done!


Spider bijna spuitklaar

16-08-2014

En weer een flink stuk verder.

De lassen bijgewerkt en de koplampen gepast.

De bodem van de bak bij de ruitenwissermotor was ook zo lek als een mandje.
De Spider is gekanteld om de onderkant af te kunnen lassen.
Ik heb hem met dat mooie weer buiten gekanteld, en dat had ik beter niet kunnen doen.
Hij/zij past zo niet meer de werkplaats in omdat de deur niet hoog genoeg is. :shock:
Daarom verder maar even buiten gewerkt, heeft ook zo zijn charmes.

Na het weer recht zetten van de body begonnen aan de kofferbodem die voor een flink deel weggerot is.
Eerst met karton de vorm bepaald...... en de kartonnen vorm overgenomen op MDF, MDF uitgezagen en de staalplaat over het MDF kloppen.De ronding van de wielbak uit de plaat gehaald, klaar om er ingelast te worden.En het eindresultaat.Volgende keer de reservewielbak, de goot van de kap repareren, de steun van de linker voorschokbreker er in lassen, de deuren/motorkap/kofferdeksel schoonmaken en nog wat klein spul.abonneer op het blog en blijf op de hoogte!

emailadres


geef een reaktie