Fiat 500 Giardiniera – 1960 voor Corine

portacenere

Je kunt tegenwoordig van die leuke bordjes laten maken om aan te geven dat er alleen alfa romeo’s geparkeerd mogen worden, of dat er een plein is voor de ducati.

Piazza_Ducati

piazza_fiat_500

Het is jammer dat we niet zoveel pleinen in ons huis hebben want vespa, vino en italia zouden we allemaal kunnen gebruiken en nog meer ook…

Zo ben ik dus een fervent niet-roker. Ik heb nooit gerookt, en kan dus niet zeggen dat het vies smaakt, maar ik vind het vies ruiken en daarvan heb ik nooit een geheim gemaakt. (vraag maar na) Eigenlijk zou een bordje `niet roken` of `verboden te roken` dus ook passen bij onze voordeur.

vietato fumare

vietato fumare op een italiaans bord, natuurlijk met heel veel extra aanwijzingen.

Nu is 1960, van voor mijn tijd, maar ik meen stellig te hebben begrepen dat in de verkeringstijd van mijn ouders, roken toch heel gewoon was. Waarom, om dan uiteindelijk te komen bij het onderwerp van dit blog, zit er op het dashboard van mijn giardiniera dan geen asbak?

portacenere 1portacenere 2

Eerlijk gezegd denken we dat ze dat vergeten zijn. In latere exemplaren zie je overal in het midden van het dashboard de asbak, il portacenere prominent aanwezig. Ook dat zoeken we verder uit…wellicht ook hierover een parte due.